Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

A haladás technikája

Velük épül a vasút - Swietelsky Vasúttechnika Kft.

B.A. | archív | 2013.07.04. |
A haladás technikája
A német prémium autógyártó címben leírt jelmondata kiválóan jellemzi a Swietelsky Vasúttechnika Kft.-t. A vállalat jelenleg Magyarország keleti fővonalán végez fontos, a vasúti közlekedést gyorsító munkákat.

Ausztria egyik legnagyobb vasút- és építőipari cégét – a manapság mintegy 7000 főt foglalkoztató Swietelsky Bauges. m.b.H.-t – 1936-ban alapította Hellmuth Swietelsky. Swietelsky úr szakmai hozzáértéséről annyit, hogy 1965-ben a Nemzetközi Út Szövetség (IRF) Az év emberének választotta.

Presztízs Magazin

A Swietelsky GmbH nagyságáról pedig mindent elmond, hogy hazánk és a szomszédos országok mellett az Egyesült Királyságban, Lengyelországban, Németországban és Ausztráliában is működtet leányvállalatokat. Magyarországon a celldömölki székhellyel működő Swietelsky Vasúttechnika Kft.-t, amely anyavállalata révén a világ egyik legkorszerűbb vasútépítő gépparkjával rendelkezik, így nem véletlen, hogy meghatározó szerepet tölt be a hazai vasútépítési piacon. A méretek másik „következménye”, hogy a beruházásokban generál kivitelezőként, fővállalkozóként, és – ha szükséges –, alvállalkozóként is szerepet tud vállalni. Két fő megrendelőjük a Magyar Államvasutak Zrt. vonalainak felújítását koordináló szervezet a NIF Zrt. és a Győr-Sopron Ebenfurti Vasút Zrt. (GYSEV). Rajtuk kívül még magáncégeknek végeznek vasútépítési munkát, ilyen beruházás volt például a Glencore cégcsoport foktői növényolajgyárának 6,5 kilométeres vasúti pályája, vagy a győri AUDI gyár iparvágány építési munkája.

Presztízs Magazin

A Társaság tevékenységi körébe tartozik még – kisebb volumenben, mint a vasúti pályaépítés – a magas- és mélyépítési tevékenység, valamint az acélszerkezet gyártás. Saját kivitelezésben épülnek a kisebb-nagyobb vasúti műtárgyak, és a felsővezetéki munkákhoz az acél oszlopok gyártása és állítása is saját kivitelezésben valósul meg.
Konzorciumi vállalkozásban a megszabott határidő előtt négy hónappal fejezték be a Tárnok-Székesfehérvár vonal korszerűsítését és 2012 márciusában már elkezdődött a következő két nagy projektjük.

A méretekre jellemző, hogy a Szajol-Kisújszállás, Kisújszállás-Püspökladány vonalon végzett munka 67,7 km hosszú, kétvágányú pályaszakaszt érint és 2015 év végére fejeződik be. A Swietelsky Vasúttechnika Kft a Szajol-Kisújszállás vonalon konzorciumvezető a munkálatokban, a másik szakaszon pedig konzorcium tag. Mindkét projektben a műszaki vezetését is ellátja, amihez az állományában lévő 50 fő szakmérnök ad megfelelő hátteret.

Presztízs Magazin

A nagyszabású alföldi munkák bázisa Kisújszálláson található, ahol egy teljesen felújított épületben kaptak helyet a projektben részt vevő vállalatok. A munkálatok végeredménye, hogy 2015 végére a közel hetven kilométeres szakaszon a pályamunkák és a hozzá kapcsolódó egyéb létesítmények, műtárgyak, utak, zajvédő falak, állomási építmények elkészülnek. A biztosítóberendezési munkálatok befejezése után (várhatóan 2016. szeptember) a pálya 160 km/órás sebességet biztosít a vonatoknak! A munkák része a Törökszentmiklós, Fegyvernek-Örményes, Kisújszállás, Karcag és Püspökladány állomások teljes felújítása. A jelentősebb forgalmú szintbeli vasúti átjárók megszűnnek, helyüket alul- és felüljárók veszik át. A géppark korszerűségéről sikerült személyesen is meggyőződni, mikor a hatósági bejáráshoz csatlakozva, megszemlélhettük a munkálatokat.

A néhány száz méter hosszú gépsor a Püspökladány felé menő sínpár cseréjét végezte. A Plasser SMD 80 a régi keresztaljakat újakra cserélte, ugyanez történt a sínekkel, mindezt úgy, hogy a másik vonalon ment a vonatközlekedés! A különbség az új és a régi vágány között laikus szemmel is jól látható volt, a vonatok futása pedig jóval simább, csendesebb lett az új szakaszon.

Presztízs Magazin

A sínek és keresztaljak cseréjét megelőzte pár művelet, egyiket a világ leghosszabb vasúti építőgépe, a PM 1000-URM végezte. A 24 órás üzemmódban dolgozó, teljes hosszában egy kilométert meghaladó gépsornak az a munkája, hogy a sínpár alatti alépítményt cseréli ki. A berendezés segítségével minimális mennyiségű új zúzott kő és beépített új anyag kerül felhasználásra, így környezetbarát módon és rendkívül gyorsan építhető újra a vasúti pálya. A világon két példányban létező berendezés, naponta fél kilométer pályát újít fel. A forradalmi megoldás alkalmazásának az eredménye a gyorsan és biztonságosan megépülő, és a megszokottnál több, 3,5 éves garanciával rendelkező vasúti pálya!

Swietelsky Vasúttechnika Kft.
9500 Celldömölk, Nagy Sándor tér 14.

Még nincs értékelve