Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

A meglévő kőolajfinomítói fejlesztését tervezi a Mol

forrás: mti | 2011.10.26. |
A meglévő kőolajfinomítói fejlesztését tervezi a Mol
A következő öt évben hatékonyabbá kell tenni a kőolajfinomítók működését, a horvátországi és a szlovákiai finomítókat a pozsonyihoz és a százhalombattaihoz hasonló színvonalúvá kell fejleszteni - mondta Mosonyi György, a Mol felügyelőbizottságának elnöke a veszprémi Pannon Egyetemen tartott előadásában szerdán.

Ez igen komoly és tőkeigényes feladat a következő pár évben  - fogalmazott, hozzátéve, hogy a Mol magyarországi és szlovákiai finomítójával Európa legfejlettebb és legeredményesebb üzemeit teremtette meg. Az öt finomítóval rendelkező vállalat évi 25 millió tonna finomítási kapacitással rendelkezik.
    A közép-európai terjeszkedés 2005-ös befejezésével - amikor a romániai finomítót nem sikerült megszerezni - váltani kell, és a szénhidrogén kutatás és kitermelés globális üzletágát kell továbbfejleszteni - jelezte.
    Úgy vélte, hogy az "erőforrás-nacionalzimus" miatt - ahol az államok korlátozzák a privát szektor ásványkincsekhez való hozzáférését, és szabályozókkal a szerződések megkötésébe is beleavatkoznak - nem lehet tovább terjeszkedni, és nem lehet közművállalatokat vásárolni. Ezért mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy a Mol a finomítókhoz kötődő tevékenységeit hatékonyabbá tegye, s a horvát és a szlovák finomítókat is fel kell hozni a százhalombattai szintre - mondta a felügyelőbizottság elnöke.
    Elmondta, hogy a cégeknek a száz dollár feletti kőolajárat a magas kitermelési költségek miatt kell fenntartaniuk, mert ez alatt nem biztosított az üzletág nyereségessége. A magas kitermelési költségek ugyanakkor biztosítják a szénhidrogén-készletek lassabb kimerülését - tette hozzá.  
    Mosonyi György szerint a tartósan magas kőolajár meghatározza a fejlesztések irányát, amelyet az iparágnak követnie kell: miközben a fosszilis energiahordozók jövője még a következő évtizedekben biztosított, nyitni kell a megújuló energia irányába. Terveik szerint Százhalombattán és Pozsonyban 800 megawatt teljesítményű gázturbinás erőművet létesítenek, amelyről a végső döntést jövőre hozzák meg.
    A cég stratégiájáról szólva elmondta, hogy a magyarországi vállalatból 45 országban jelenlévő és három országban piacvezető globális céggé fejlődött Mol egyre több erőforrást biztosít a szénhidrogének iránti növekvő igények kielégítésére.
    A Mol tervei között említette, hogy a fenyegetettség ellenére a kitermelés növelése miatt terjeszkedni kell a kazahsztáni, pakisztáni, kurdisztáni lelőhelyek felé is. A feldolgozóiparban regionálisan "beállt a piac", ezért új lehetőségek a szénhidrogén- kutatásban vannak - vélekedett Mosonyi György.
 

Még nincs értékelve