Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Átlagon felül növekszik az osztrák export Közép- és Kelet-Európába

forrás: mti | 2012.11.23. |
Ausztria, export, gazdaság
Átlagon felül növekszik az osztrák export Közép- és Kelet-Európába
Ausztria exportja Közép- és Kelet-Európába a korábbinál kisebb mértékben, de az összes exporthoz képest gyorsabban növekszik az idén - mondta egy osztrák lapnak a Osztrák Gazdasági Kamara külkereskedelmi szervezetének vezetője.

Várhatóan 3 százalékkal bővül 2012-ben az osztrák kivitel a régióba, míg az összes osztrák export 2,3 százalékkal lehet nagyobb a tavalyinál - tájékoztatta Walter Koren a Wirtschaftsblattot.
    Tavaly 11,7 százalékkal haladta meg a teljes osztrák kivitel az előző évit, és 112,2 milliárd eurót ért el. Ebből 17,9 százalékot tett ki a közép- és kelet-európai térségbe irányuló export. A várakozások szerint a következő öt évben tovább emelkedik és 20 százalékot ér el a régió részaránya a teljes osztrák exportban.
    Az idei év első nyolc hónapjában a Szlovákiába (plusz 11,6 százalék), az Oroszországba (7,4 százalék) és a balti államokba (6-9 százalék) irányuló osztrák export nőtt jelentősebben. Ezzel szemben csökkent az Ukrajnába és Magyarországra irányuló export 3,6 illetve 2,5 százalékkal. Visszaesett a csehországi adat is, 6,5 százalékkal. Koren szerint ez utóbbi egy egyszeri hatásnak, az OMV csehországi olajexportjának 52 százalékos csökkenésének tudható be.
    A kamara adatai szerint 2000 és 2011 között Szlovákia 216 százalékkal, Oroszország 348, Ukrajna 217, Magyarország 8,9 százalékkal (mintegy 3,34 milliárd euróra) növelte importját Ausztriából. A globális osztrák kivitel ugyanebben az időszakban 74,7 százalékkal bővült.
    Noha az osztrák vállalatok továbbra is maradnak az Ausztriával közvetlenül szomszédos kelet-közép-európai régióban, egyre inkább felfedezik Oroszországot és a közép-ázsiai országokat - tette hozzá Koren.

Még nincs értékelve