Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Farmtól az asztalig

Életet hozó vasszerkezetek Dalmandon

x | 2012.01.09. |
Dalmand, gazdaság, ipar, vas
Farmtól az asztalig
Dombóvár és Tamási között a lankás tolnai tájon, szépen művelt földek között autózva feltűnő, óriási vasszerkezetek, mint megannyi őslény váza, uralják a horizontot. Öntözőrendszerek, melyek segítségével sokkal hatékonyabban lehet bő termést nyerni a földekből. A Dalmand Zrt. az ország egyik legnagyobb mezőgazdasági vállalkozása, Tolna megye délnyugati, valamint a középső részén, a Tolnai-dombságon működik, mindkét helyen körülbelül 4400 hektáron gazdálkodva. A cég elődje 1949-ben alakul meg a volt Eszterházy és Magyar Királyi Ménesbirtok helyén. Az ország egyik legnagyobb és legismertebb mezőgazdasági nagyüzemeként 2003-ban privatizálták. Ettől az időszaktól magántulajdonban működik, Csányi Sándor érdekeltségi körébe tartozó vállalkozásként. 2009-től tagja a Bonafarm csoportnak.

A cég két fő lábon áll: a növénytermesztés és az állattenyésztés, melyek az árbevételt tekintve fele-fele arányt képviselnek, és szorosan egymásra épülnek. A Bonafarm cégcsoport tagjaként a „farmtól az asztalig” elvet követve a takarmány-előállítástól a hússertések tartásán át, a végtermékig bezáróan mindvégig a legmagasabb minőségi szempontokat alkalmazzák.
Gyenei Ferenc termelési igazgató vázolta fel a Dalmand Zrt működési struktúráját:
– Növénytermesztésünket tekintve két területünk adottságaiban eltérő képet mutat. A középhídvégi térség humuszos homok altalajú, ahol 403 hektáron öntözőrendszerünk működik, de itt több erodált rész is található. A dalmandi rész viszonylag sík, jobb adottságú, magasabb aranykorona értékű terület. Az állattenyésztés szinte teljesen erre a területre koncentrálódik, így a dalmandi rész növénytermesztésének nagy részét saját felhasználásra fordítjuk, Középhídvég pedig teljesen a piacra dolgozik.
600 hektáron repcével, 600 hektáron napraforgóval, 3500-4000 hektár körüli területen kukoricával, 2500-3000 hektáron kalászos gabonával, és ezeken kívül elsősorban szójával foglalkozunk. Hatékonyságunk növelése érdekében nagy területeken igyekszünk öntözni. Ez a vetőmag-előállításánál fontos, mert a fajtatulajdonosok ezt a termesztés-technológiában előírják, de a takarmányozásra, eladásra szánt növények is meghálálják. Ahol a mezőgazdálkodás nem lett volna kifizetődő, ott nagy területen fásítottunk, így most – a régebbi területekkel együtt – 1900 hektáros erdőállománnyal is gazdálkodunk.
– Vajon mennyire gazdaságos ilyen hatalmas területeket öntözni?
– Az öntőzés nagyon jól megtérülő beruházás. 2007-ben például igen komoly aszály volt. Abban az esztendőben a takarmánykukorica hagyományos módon 2 tonna/hektár mennyiséget hozott, míg ugyanazon a részen az öntözött területen 8,5 tonnát produkált. Ezért újabb területek öntözhetőségének megvalósítására pályáztunk! Ennek keretében Dalmandon 527 hektárnyi földet tudtunk bevonni, így már 900 hektár felé emelkedett az öntözhetők területek mérete. További terveink között szerepel újabb 500 hektár öntözéses rendszerének kialakítása. A rendszer teljesen automatikusan működik egy meteorológiai állomás, esőérzékelő, teljes védelmi rendszer, számítógépes és mobil telefonos vezérlés mellett. Az öntözéshez szükséges vizet egyrészt a halászati ágazatunkhoz tartozó tavakból, másrészt pedig a Sió mellett folyó Sárvízből vesszük ki, de a mennyiség stabil biztosítása érdekében jövőre egy 300.000 köbméteres tározót fogunk építeni.
– Milyen üzleti kapcsolatban állnak a Proventus Zrt-vel?
– Növénytermesztésünk esetében vetőmagot vásárolunk a Proventus cégtől. Ez régebben cukorrépa mag volt, most inkább kukorica, repce, napraforgó. Vetőmag előállításban is együttműködünk, melynek keretében borsó magot állítottunk elő megrendelésükre.
– A növénytermesztés mellett hasonló nagyságrendű az állattenyésztésük is. Milyen részekből áll össze ez az ágazat?
– Legnagyobb mértékben sertéssel foglalkozunk, de meg kell említenünk a haltenyésztést és az üszőtelepünket is. Az elmúlt évek során a sertéságazat komoly fejlesztésen esett át. A régi telepek mellé két vadonatúj, korszerű sertéstelep épült, így már mintegy 3000 kocát tartunk. Úgynevezett nukleusz telepeket alakítottunk ki, ahol rendkívül szigorú állategészségügyi körülmények között tenyészsüldőket nevelünk. Ezt az évente mintegy 9600 állatot a cégcsoporton belül hasznosítjuk tovább, illetve európai és más külföldi partnereknek szállítunk belőlük. A vágóállatokból 6,8 millió kilogrammnyit értékesítünk, de kizárólag a cégcsoport részeként működő Pick Szeged részére, így biztosítva rendkívül jó minőségű alapanyagot az általuk gyártott termékekhez. Működik egy 30 ezer tonnás takarmánykeverőnk, ami kizárólag saját felhasználásra gyárt sertéstápot, ami további minőségi biztosítékot jelent a végtermék esetén.
A 250 hektárnyi halastórendszeren halászati ágazatot működtet a cég, ahol pontyot és ragadozóhalat tenyésztünk. Eddig ez hagyományos struktúrában működött, idén viszont − 350 milliós pályázat segítségével – átadtunk egy új beruházást, mely egy korszerű halkeltető, halnevelő rendszer. Ennek segítségével az ivadéknevelés irányába szeretnénk eltolni a termelésszerkezetet.
– Mennyiben jelent előnyt a Dalmand Zrt. számára az, hogy a Bonafarm csoport tagja?
– A vertikalitás mindenképpen fontos a mezőgazdaságon belül. Egy zárt láncon belül termelni mindenképpen biztonságot jelent. Nagy mennyiségű sertést állítunk elő, aminek a cégcsoporton belüli értékesítése mindenkori biztos bevételt hoz, miközben tudjuk, hogy sok vágóhíd esetében merülnek fel gondok a kifizetések körül. A Pick a mindenkori magyarországi áron vásárol tőlünk, így biztos belső piacot jelent számunkra.

Dalmandi Zrt.
7211 Dalmand, Felszabadulás u. 42.
Tel: +36-74/539-100 Fax:+36-74/539-139

 

Még nincs értékelve