Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Felszámolják a Cerbonát

Tancsa Ágnes | 2011.01.11. |
Felszámolják a Cerbonát
A felszámolás mellett döntött a Cerbona igazgatósága, ami azt is jelenti, hogy a vezérigazgató munkaviszonya a korábbi megállapodás értelmében 2011. január 10-i hatállyal megszűnik, az ő szerepét felszámolóbiztos veszi át. A felszámolás hatályba lépéséig a cég vezetését az igazgatóság látja el.

A felszámolás megindításával lehetőség nyílik arra is, hogy mielőbb új tulajdonoshoz kerüljön a cég, aki tovább tudja működtetni a Cerbona meglévő eszközeit, így minél több munkahelyet tudnak megmenteni. – áll a társaság közleményében.

A cég ellen november 19-én csődeljárás indult, azóta elsődlegesen befektetők bevonásával próbálkoztak, tárgyaltak a hitelezőikkel, de nem jutottak eredményre. A közlemény kitér arra is, hogy Gosztonyi Gábor, a társaság vezérigazgatója 2010 tavaszán, nehéz gazdasági helyzetben lett kinevezve, azzal a céllal, hogy talpra állítsa a céget. A nyár eleji gabonapiacon bekövetkezett árrobbanás miatti költségemelkedést a liszt- és tésztapiac nem ismerte el, az ebből adódó veszteségeket pedig a cég saját eszközeivel már nem tudta ellensúlyozni, eladósodottsága miatt nem talált további külső finanszírozást. A részvényesek a jelentős tőkeemeléstől elzárkóztak, így a cégvezetésnek ismét a Cerbonát finanszírozó hat bankhoz kellett fordulnia, melyek közül a Budapest Bank a tárgyalások lezárta előtt, elsőként mondta fel hiteleit, és inkasszót nyújtott be.
 
Mivel érdemben nem tud a vezetés új csődegyezséget ajánlani a hitelezőinek, az első tárgyalások pedig kudarcot vallottak, valamint befektetői szándékkal nem, csak vételi szándékkal kaptak ajánlatokat, így az igazgatóság a felszámolás mellett döntött.
 
A meglévő eszközök értéke, beleértve a fogyasztók által kedvelt Cerbona márkát is, akkor tartható a legmagasabban, így a hitelezők követeléseinek megtérülése akkor a legnagyobb, ha az üzemek működnek és a termékek folyamatosan piacon maradnak - fogalmaznak. Viszont ez csak akkor érhető el, ha a tulajdonosváltás mielőbb lezajlik, ami a csődvédelem fenntartása mellett a jelenlegi hat bank eltérő érdekeltségi és bonyolult döntési rendszere miatt csak igen lassú folyamat lenne.
 
Még nincs értékelve