Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Folytatódik a harc az INA-ért, megszólalt a horvát pénzügyminiszter

forrás: mti | 2012.09.28. |
Folytatódik a harc az INA-ért, megszólalt a horvát pénzügyminiszter
Elfogadhatatlannak tartja a horvát kormány azt, ahogyan a Mol Nyrt. jelenleg igazgatja az INA-t és meg akarja változtatni a részvényesi szerződést - írták a horvát lapok pénteken.

 A Novi list, idézve Slavko Linic horvát pénzügyminisztert, közölte: igaz, hogy a Mol a horvát kormány nélkül is igazgathatja az INA-t, de ez esetben a horvát állammal nyit háborút. "A kereskedelmi társaságokról szóló törvényt az INA-ban alkalmazni akarjuk" - jelentette ki csütörtökön Linic. Hozzátette: a kialakult helyzet a HDZ, a most ellenzékben, korábban kormányon lévő középjobboldali párt munkájának eredménye és ezen változtatni kell.
    A Mol érzékeny a kormány kritikáira, ami abból is látszik, hogy "festik és rendezik a benzinkutakat" - idézi a lap Linicet, aki a Moltól azt várja el, hogy az olajfinomítókat kezdje el felújítani, és új földgáz-fúrást nyisson meg az Adrián.     "Az INA-n belüli problémák komolyak, de ezeket nem a médián keresztül fogjuk megoldani" - jelentette ki Radimir Cacic, kormányalelnök az INA felügyelő bizottságának levelével kapcsolatban, amelyben a bizottság négy horvát tagja Áldott Zoltán, az INA elnök-vezérigazgatójánka a leváltását kéri. Az első feladat az INA sikeres működését biztosítani - tette hozzá Cacic a Novi list szerint, amely emlékeztet arra, hogy a felügyelő bizottság már júniusban kérte Áldott leváltását és figyelmeztette a kormányt, hogy kezdjen tárgyalásokba a részvényesi szerződésről.     A Mol-csoport, amely az INA legnagyobb részvényese, úgy véli, hogy az INA egyes vezetőinek kijelentései nacionalisták - írja a Novi list a Mol-közleményére hivatkozva. "Az INA-ban nincsenek magyarok és horvátok sem, csak olyan emberek, akik az INA javára dolgoznak" - idézi a lap a Molt. A Mol nem érti azt a zűrzavart, ami az utóbbi napokban kialakult a médiában, mert az INA jó úton fejlődik és pozitív eredményeket hoz - írja a Novi list, hozzátéve, hogy a Mol szerint az INA-ban jobb irányban változtak a dolgok attól a pillanattól kezdve, hogy a Mol tulajdonosként belépett. Éves szinten megkétszereződtek a beruházások, az olajfinomítókba a korábbinál ötször többet fektettek be, a kutatásba és a termelésbe pedig 14 millárd kuna a befektetés értéke.     "A számok azt mutatják, hogy az INA igazgatói testületeinek ülésén a döntések 99 százalékát egyöntetű szavazással hozzák meg" - idézi tovább a Novi list a Mol-t.     A Jutarnji list pénteki számában anonim INA-forrásra hivatkozva azt írta, hogy a kedden megtartott igazgatósági ülés a korábbi cikkekben írtakkal ellentétben munkahangulatban zajlott. A vitatott javaslat további jogi kidolgozásának igénylése megfelel a nagyvállalatok szokásos reguláris gyakorlatának - olvasható a lapban. Az elnök-vezérigazgató pedig azért kérte a mobiltelefonok mellőzését, hogy biztosítsa az ülés zavartalan megtartását és nem igaz az az állítás, miszerint azt kérte, hogy neki adják át. Különösen nem igaz ennek az állításnak az a része, amely arra enged következtetni, hogy a készülékekben tárolt adatokhoz szerettek volna így hozzáférni - írta a Jutarnji list egy magas rangú INA-forrást idézve.     Az INA keddi igazgatósági ülésén a horvát tagok több irányítási jogot kértek a horvát fél számára. A kifogásaikat és azok indoklását tartalmazó 10 oldalas dokumentumot hétfőn este a horvát köztévé, a HRT nyilvánosságra hozta honlapján. A javaslatról az ülésen nem szavaztak "mert azt nem találták eléggé kidolgozottnak", állt az INA által kiadott keddi közleményben.

Még nincs értékelve