Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Folytatódott az építőipari termelés visszaesése

forrás: mti | 2011.06.16. |
Folytatódott az építőipari termelés visszaesése
Az építőipar teljesítményének hosszabb ideje tartó visszaesése az év negyedik hónapjában is folytatódott: 2011 áprilisában az építőipari termelés volumene mind kiigazítatlan adatok szerint, mind munkanaptényezővel kiigazítva 15,5 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képest és az új szerződések volumene is 30 százalékkal esett - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) csütörtökön.

 A KSH az elmúlt egy év alatt most mérte a legnagyobb mértékű visszaesést.
    Az adatok szerint szezonálisan kiigazítva a termelés áprilisban az előző havinál 6,0 százalékkal volt alacsonyabb. Az év első négy hónapjában a termelés 9,6 százalékkal volt kisebb, mint a 2010. azonos időszaki.
    A termeléscsökkenésben a lakásépítések nagyarányú visszaesése mellett a korábbi években zajló nagyértékű munkák hiánya is szerepet játszott. A nagy-, és a kis- és középvállalkozások körében is a mérséklődés volt megfigyelhető.
    A termelés áprilisi 15,5 százalékos visszaesésén belül mindkét építményfőcsoport termelése csökkent: az épületek építése 13,3 százalékkal elmaradt a 2010. áprilisitól, az egyéb építményeké csaknem ötödével mérséklődött.
    Szezonálisan kiigazított indexek alapján áprilisban az épületek építésének volumene 15,5, az egyéb építményeké 3,3 százalékkal alacsonyabb volt a márciusinál. Az év első négy hónapjában az épületek építése 5,3, az egyéb építményeké 15,2 százalékkal maradt el a 2010. január-áprilisitól.
    Áprilisban az építőipar ágazatai közül az épületek építése ágazat termelése - ami az épületépítési projekt szervezését és az épületek szerkezetépítését tartalmazza - csaknem egynegyedével kisebb volt a 2010. áprilisinál. Az egyéb építmények ágazat termelése a korábbi hónapokhoz hasonlóan, jelentősen, több mint egyötödével csökkent, míg a speciális szaképítés ágazaté - amelynek zömét szerelési és szakipari munkák adják - 4,1 százalékkal maradt el az előző év azonos időszakihoz képest.
    Az áprilisban kötött új szerződések volumene 30,0 százalékkal volt alacsonyabb az előző évinél, ezen belül az épületek építésére kötötteké 45,5 százalékkal esett vissza. Az egyéb építmények építésére kötött új szerződések volumene áprilisban 14,4 százalékkal csökkent. Az év első négy hónapjában az építőipari vállalkozások 37,9 százalékkal kisebb volumenű új szerződést kötöttek, mint egy évvel korábban.
    Az építőipari vállalkozások április végi szerződésállományának volumene 32,4 százalékkal mérséklődött a 2010. áprilishoz mérten. Ezen belül az épületek építésére vonatkozó szerződések állománya 37,6, az egyéb építményeké 28,3 százalékkal volt kisebb az egy évvel korábbinál.
 

Még nincs értékelve