Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Idén már nyereséggel számol a nagyoroszi lakókocsigyár

forrás: mti | 2011.10.26. |
Idén már nyereséggel számol a nagyoroszi lakókocsigyár
Az idei évet a tervek szerint már 60 millió forintos nyereséggel zárja a nagyoroszi lakókocsigyár; a Knaus Tabbert Magyarországi Kft. azt követően állt talpra, hogy a német anyacég csődje miatt 2008 végén leállt a termelés a Nógrád megyei gyárban - tájékoztatta Botka József, a kft. ügyvezető igazgatója az MTI-t szerdán.

Mint Botka József elmondta, a 2009. év a vállalat újrastrukturálásáról, a tavalyi pedig már a termékfejlesztésről szólt.
    Míg korábban 3-400 kempingbuszt gyártottak, idén már 950-et, és ezt a járművet a konszernen belül csak Nagyorosziban állítják elő.
    A lakókocsik terén új márkával jelentek meg: Weinsberg néven fejlesztették tovább a cég korábbi fő termékét, az Eifelland-ot, emellett a hesseni üzemből Nógrádba telepítették a T@B típusú kocsik gyártását.
    Ezek a döntések stabilizálták a lakókocsigyártást, de csak évi 2 ezer darabos szinten - mondta az igazgató, hozzátéve: három éve 4 ezer darabot gyártottak, a gyár kapacitása pedig 5 ezer.
    A 35-50 ezer euróba kerülő kempingbuszok döntő többsége nyugat-Európába kerül, azon belül Németország a domináns. Értékesítenek Ausztriában, Svájcban, Dániában, Norvégiában és Franciaországban, a terméknek csak 4-5 százalékát adják el Közép-Kelet-Európa országaiban, és új piacként jelent meg Dél-Korea.
    A 11-19 ezer eurós lakókocsikat Franciországban, Hollandiában, Dániában, Németországban és a skandináv államokban adják el.
    Botka József arra is kitért, hogy európai szinten 300 ezer darab új lakókocsi és lakóautó fogyott el a válság előtt, ez 130 ezerre esett vissza, a jelenlegi szám pedig 150-160 ezer.
    A lakókocsigyártással, -szállítással, függönyök, kárpitok varrásával foglalkozó Knaus Tabbert Magyarországi Kft. 270 dolgozójából 120-at tartottak meg 2009 elején, a gyárnak jelenleg 205 alkalmazottja van és 60 kölcsönzött munkaerővel dolgoznak.
    Az igazgató elmondta: év végére legalább 200 ezer eurós nyereséggel számolnak Nagyorosziban.
    Az akkori anyacég, a német Knaus Tabbert Group Gmbh. 2008 októberében jelentett csődöt, miután a bank nem hosszabbította meg hitelszerződését, és nem tudta kifizetni beszállóit. A nagyoroszi cég emiatt eddigi legjobb évében került válságba, hiszen a 2008. évben 100 millió forintos adózott nyereséget könyvelt el.
    A Knaus konszern vagyona, vagyis két németországi és a Nógrád megyei gyár 2009 januárjától a holland HTP Investments tulajdonába került. A nagyoroszi kft. tulajdonosi kölcsönből rendezte korábbi kötelezettségeit, majd 2010-ben az addig bérelt telephelyet is megvásárolta. A 2009. évet jelentős veszteséggel, majd a tavalyit 2 millió forintos nyereséggel zárták.

 

Még nincs értékelve