Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Kitörés a mindennapokból

Mercedes-Benz Concept GLA

Benedek Attila | archív | 2013.08.06. |
Mercedes-Benz
Kitörés a mindennapokból
A Concept GLA formájában a Mercedes-Benz prémiumkategóriájú kompakt SUV típust mutatott be az Auto Shanghai kiállításon. A Concept GLA a szabadidő értékes társa, dinamikus dizájnnal. Abszolút újdonsága a lézeres fényszóró, amely nemcsak az utat világítja meg, hanem projektorként is funkcionál.

„A Concept GLA új utat jelöl ki a kompakt SUV szegmensben – sportos, kupészerű irányban fejleszti tovább az ilyen autókat” – mondta dr. Joachim Schmidt, a Mercedes-Benz Cars értékesítési- és marketing-igazgatója. „A Concept GLA egy olyan kompakt SUV, amely a szabadidő robusztus kísérőjének sokoldalú képességeivel ötvözi a sportos szellemet. 'Kitörés a mindennapokból!' – ezt ígéri vezetőjének. Egyben megmutatja, micsoda lehetőségek rejlenek még a kompakt járműarchitektúránkban, amelyből az A- és B-osztály 2013. első negyedévében Németországban megszerezte a maga kategóriájának pici vezető pozícióját.”

Ügyesen játszik az SUV-kellékekkel: a külső design

Presztízs Magazin

A koncepcióautó egész sor markáns jellemzővel utal tervezőinek innovatív gondolkodására. Ilyen például az erőteljes motorháztető erődómja és a sportos hűtőmaszk, a csillaggal, amelynek újszerű foglalata két keresztlécben folytatódik. Új elem a Softcube: ezek a finom rádiusszal lekerekített négyszögletes kiemelkedések nemcsak a hűtőmaszkot tagolják, hanem megjelennek a küszöbökön és a kipufogóvégeken is.
A markáns, kettős tartóra szerelt külső tükör rácsszerű védelme éppúgy SUV-jellegzetesség, mint elöl az alsó védőlemez. Ám már önmagában az Alubeam Silber fényezés is feltűnő jelenséggé teszi a Concept GLA-t.
Az oldalmézet is erőt, magabiztosságot sugall. A Dropping-Line lejtős karaktervonal, teljesen a designfilozófia szellemében, a fényszórótól a hátsó kerékjáratig ível, az ablakszegély viszont a a C-oszlop felé emelkedik. A Dropping-Line és a küszöbtől fellendülő ellenpárja egyedülállóan dinamikus fényjátékot teremt az oldalfalon. A süllyesztett kilincsek gombnyomásra emelkednek ki, a tanulmányterv kupé-jellegét keret nélküli oldalablakok teszik teljessé.

Presztízs Magazin

Az öt turbinahatású küllőjű, markáns könnyűfém kerékre 255/45 R 20-as gumiabroncsot szereltek. Ezeket külön a Concept GLA részére tervezték: profiljuk optikailag folytatja a küllők vonalát. A hátsó híd fölötti széles vállat, amelyet még jobban érvényre juttat a C-oszlop behúzása, a lámpa folytatja, hangsúlyozva a far szélességét. Ez a forma erős feszültséget hordoz, de nem hat agresszíven. Hozzájárul a hatáshoz a domború hátsó szélvédő és a lendületes krómléc is a lámpák között. Hasonlóképp magára vonja a figyelmet a tető hátsó részének struktúráját ügyesen átvevő, nagy tetőspoiler, amelyben a harmadik féklámpát elhelyezték.
A hátsó lökhárítóburkolatnál további SUV-kellékként szerepel a rakodóperem-védő és egy optikai alsó védőlemez. A sportosságra dupla-csöves kipufogó utal. A csomagtér-ajtó elektromosan nyílik és záródik, becsukáskor szervomotor húzza be teljesen. Amikor az egyrészes hátsó lámpákkal együtt felnyílik, láthatóvá válnak a hátulról jövőket figyelmeztető kiegészítő lámpák. További világítóegységek kerültek a tetőcsomagtartó-alapsín keresztlécére.

Míves kidolgozás az utastérben

Presztízs Magazin

Az utastér kialakítása az új kompakt Mercedes-Benz modellekéhez igazodik, de modern és rendkívül nívós SUV-ként újraértelmezve. Feszültséghordozó kontrasztot a bőr és a sötétre galvanizált alumínium teremt. A négy egyedi ülést és az ajtóborításokat erős, barna natúr bőrrel vonták be. Nemcsak a színe emlékeztet nyeregre, hanem a kidolgozása is: a Concept GLA-ban összesen több mint húszméternyi bőrszegélyt fog össze kézi varrás. A középrészükön kiváló minőségű vitorlavászon betétes ülőlapon a bőr mintázata erősíti a nyerges témát. Az egybeépített sportülések fejtámlája alatti nyílást világítással látták el. Grafikus mintázatú szürke natúr bőrt például az első ülések hátoldalán alkalmaztak, folytatva a felületek összjátékát. Az ajtók kartámaszát és középrészét látható struktúraként képezték ki.
A műszerfal többrétegű: bőrbevonatú felső felületén matt és polírozott alumíniumstruktúra hordozza a műszereket. A látható csavarokhoz különleges designt terveztek, a szennyeződéstől plexifedél véd, a háttérvilágítás pedig a lebegő síkok hatását adja. A COMAND Online kezelőgombjai a műszaki precízió mesterművei, a hátoldalon feketére festett plexiüvegből, hátulról bemart és kitöltött piktogramokkal.

Presztízs Magazin

A műszerfal és a hátsó utastér szellőzőit stilisztikailag továbbfejlesztették, és, akárcsak a Concept A-CLASS, illetve a Concept Style Coupé esetében, hátulról megvilágítják. Ennek színe attól függ, hogy milyen hőmérsékletet állítottak be az utasok a klímaberendezésen: 22 foknál fehér, hűvösebbnél kék, melegebbnél piros.
A poggyásztérben fényvezetős hangulatvilágítás folytatja optikailag a műszerfaltól a hátsó ülésekig terjedő középkonzolt. A padló sík felületét a belé süllyesztett négyszögletes fénysáv emeli ki. A poggyászdarabok rögzítésére rugós, helikopter-kék, négypontos biztonsági öv-csat szolgál. A hátsó sportülések támlája egyetlen mozdulattal előrehajtható, miáltal sík rakodófelület jön létre.

Lézerfény: világíthat, és képeket is vetíthet a teljesen újszerű fényszóró

Lámpa vagy mozivetítő? A Concept GLA lézeres fényszórói nemcsak a menetfényt szolgáltatják, hanem arra is alkalmasak, hogy képeket vagy filmet vetítsenek vászonra vagy falfelületre. Forrásuk bármilyen COMAND Online által támogatott formátum lehet, például képek és filmek okostelefonról, az internetről vagy merevlemezről.

Presztízs Magazin

Alternatívaként az autó saját akciófelvétele adja a műsort: a Concept GLA tetőcsomagtartójának első végében két HD-kamerát helyeztek el, amelyek menet közben háromdimenziós képet rögzítenek. A kamerák persze kivehetők, hogy akár kerékpáros sisakon rögzítsék őket. Mivel pedig kiegészítő fényszóró is tartozik hozzájuk, mindenkor biztosított a kellő megvilágítás. Természetesen nemcsak kifelé lehet vetíteni, hanem a COMAND Online képernyőjén is nézhetők a filmek.
A lézersugárzó több mint a Mercedes-Benz tervezőinek ujjgyakorlata. A vetített kijelzés (head-up display) továbbgondolásaként fokozhatja a közlekedés biztonságát, hiszen például az útpályára vetítheti a navigáció bekanyarodási útmutató jeleit – így mások is láthatják, merrefelé tartunk éppen.
A Concept GLA kékesen csillogó fényszóróját nemcsak a lézervetítő és annak látható, forgó ventilátoros hűtése teszi érdekessé. „Coming home” funkcióban villog a kék fény, jelezve, hogy várja gazdáját a jármű.
Míg a fényszóró fénykévéjét lézer kelti, és tükrös lencse irányítja, a nappali menetfény és az irányjelző fénydiódás. Az utóbbit digitálisan futtatják, továbbfejlesztve a Concept Style Coupé „La-Ola” fényhullámzását.

A méretek
A Concept GLA hossza/szélessége/magassága 4383/1978/1579 mm. 1991 köbcentiméteres, négyhengeres benzines turbómotorjának 155 kW (211 LE) teljesítményét 7G-DCT automatikus, duplakuplungos váltómű juttatja a 4MATIC összkerékhajtásra.

Képgaléria

Még nincs értékelve