Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Londoni elemzők: "egyértelműen lassul" Közép-Európa ipara

forrás: mti | 2012.05.02. |
Erurópa, gazdaság, ipar
Londoni elemzők: "egyértelműen lassul" Közép-Európa ipara
A szerdán ismertetett áprilisi beszerzési menedzserindexek (PMI) tanúsága szerint egyértelmű, hogy a lendületes évkezdet után megtorpant a közép-európai hármak - Magyarország, Lengyelország és Csehország - ipari termelésének növekedése - állapították meg a térségi feldolgozószektorok aktivitásának új mérőszámait értékelve londoni felzárkózó piaci elemzők.

Az egyik legnagyobb londoni gazdasági-pénzügyi elemzőcég, a Capital Economics közgazdászai szerdai helyzetértékelésükben közölték: az adatsor egyik kirívó eleme az, hogy a magyar gyáripari beszerzési menedzserindex az előző, márciusi kiugrás után jóval a növekedés és visszaesés mezsgyéjét jelentő 50-es érték fölé szökött, most azonban mélyen 50 alá esett vissza. Mindeközben viszont az Európai Bizottság ipari bizalmi jelzőszáma nem változott, ami arra vall, hogy a magyar ipari termelés jórészt stagnált az elmúlt hónapokban.
    Mindezek alapján a Capital Economics londoni szakértői arra következtettek, hogy a magyar PMI-mutató márciusi kiugrása egyszeri jelenség volt.
    A ház saját becslése szerint a három közép-európai gazdaság most közzétett áprilisi beszerzési menedzserindexei átlagosan 0,5 százalékos havi összevetésű ipari termelés-visszaesést valószínűsítenek a múlt hónapra.
    A Capital Economics londoni elemzői hangsúlyozták, hogy ez az ipari aktivitási mérőszám volatilis, így egyetlen hónap változásaiból nem érdemes messzemenő következtetéseket levonni, a ház szerint azonban az egyértelmű, hogy a közép-európai hármak ipari termelésnövekménye az éves összevetésben mért év eleji "rövid megugrás" után lassulásnak indult.
    A szerdai adatsorok alapján a magyar, a lengyel és a cseh feldolgozóipari beszerzési menedzserindexek egyaránt az 50-es határszint alá kerültek áprilisban.
    Magyarország PMI-mutatója a márciusban mért 57,7 után a múlt hónapban 46,9-re esett vissza.
    A Capital Economics londoni közgazdászai szerdai értékelésükben kiemelték azt is, hogy Lengyelország és Csehország esetében az április PMI-mutatók előretekintő részindexei - vagyis az új megrendelések és az új exportrendelések állományának változását mutató összetevők - meredeken gyengültek és csökkenést jeleznek, ami a cég szerint "nyilvánvalóan nem sok jót jelent" a következő hónapokra.
    A ház szerint mindez azt is mutatja, hogy a felzárkózó európai gazdaságok kilátásai továbbra is elválaszthatatlanul kötődnek a német gazdasági kilátásokhoz, és mivel most már halványulnak azok a remények, hogy a központi euróövezeti országoknak sikerül elszigetelniük magukat az európeriféria bajaitól, a Capital Economics kitart a szélesebb konszenzustól elmaradó közép-európai növekedési előrejelzései mellett - áll a cég szerdai londoni elemzésében.
    A Goldman Sachs (GS) bankcsoport londoni felzárkózó térségi elemzőinek szerdai értékelése szerint a közép-európai hármak új PMI-adatsora azt mutatja, hogy ezek az országok eltérő mértékben érzékenyek a külső kondíciókra; a két kisebb hamarabb, a nagyobb Lengyelország késleltetve reagál a negatív sokkokra. Mivel azonban az euróövezeti gyáripari PMI-mutatók is újból gyengülnek, beleértve a németországi indexet, a GS szerint a vártnál erősebb első negyedév után mindhárom közép-európai gazdaságnak fel kell készülnie feldolgozószektora kilátásainak romlására a második negyedévben.    
    A City egyik legnagyobb befektetési bankcsoportja, a Barclays Capital felzárkózó térségi elemzői szerdai értékelésükben úgy fogalmaztak, hogy a térségi beszerzési menedzserindexek közül a magyar volt "a legnagyobb negatív meglepetés". A márciusi kiugrás után mért csaknem 11 pontos áprilisi visszaesés a Barclays Capital szakértői szerint is azt igazolta, hogy a magyar gyáripari index márciusi meredek emelkedése egyszeri jelenség volt.

Még nincs értékelve