Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Munkavállalás határok nélkül

Hova készül, hol dolgozik a magyar napjainkban?

Balázs Árpád-Szepe | Presztízs-archív-123rf.com | 2013.07.01. |
Munkavállalás határok nélkül
Magyarországon a fiatalok közül még mindig magas arányban el tudják képzelni az életüket külföldön. Az idősebb korosztály tagjai között is folyamatosan szaporodnak a kivándorlók, valamint a gondolattal komolyabban játszadozók. Menekülnek, vagy konkrét célokkal hagyják el az országot 2013-ban az emberek? A kényszerű emigrálás megoldást jelent-e a problémákra, s hazatérnek-e még, vagy végleg kint maradnak, ha találnak egy megfelelő állást? Otthon tudja magát érezni egy magyar a világ távoli pontján vagy megmarad örökké a kínzó honvágy?

Kalandvágy, kiábrándultság, pénz

Sok országban tárt karokkal várják a magyar munkavállalókat, mert a szakképzett és szorgalmas emberek kivételes munkaerőnek számítanak. Jól jár a munkáltató a precíz és dolgozni szerető magyarral, és nem panaszkodhat a munkavállaló sem, mert a hazai bérek többszörösét teheti zsebre ugyanazért a tevékenységért. A keresett szakmák is elég változatos képet mutatnak. Kelendők a magyar informatikusok, orvosok és mérnökök. Azonban azok is megtalálhatják a számításukat, akik képzettség nélküli állásokra pályáznak külhonban. Sokszor még a nyelvet sem kell feltétlenül beszélni ahhoz, hogy valaki el tudjon helyezkedni.
Milyen okok vezetnek az országváltásig? – A hazájukat elhagyó embereket elsősorban a pénztelenség motiválja, majd ezt követi a lakáshiány és a létbizonytalanság – mondta el kérdésünkre Hódossy Júlia, aki az országot elhagyó munkavállalók helyzetével foglalkozó szociális tárca egyik munkatársa. A szakember hozzátette, hogy ha megnézzük a világ legnagyobb online állásportáljainak magyarországi önéletrajzait, akkor ott is nyomon követhető a kivándorlási hajlandóság. A legnépszerűbb célpont az Egyesült Királyság, majd Ausztria és Németország következik. Ez a sorrend a munkaerőpiaci nyitás óta fennáll az Európai Unióban.

Még vannak lehetőségek

Presztízs Magazin

Leginkább a fiatalok mennének, közülük is a nehezebb helyzetben lévők, például munkanélküliek, romák. Hódossy szerint ki kell emelni, hogy minden második harminc év alatti magyar felnőtt, azaz a 18-29 évesek közel fele gondolkodik így, hogy hosszabb-rövidebb időre külföldre költözik. A legfontosabb célországok tehát 2013-ban is változatlanok: Németország, Ausztria és Anglia, a külföldi munka után nézők kétharmada ezekben akar szerencsét próbálni, a kivándorlást tervezők választása azonban kicsit más, az ő számukra az USA és Kanada is feltűnik a láthatáron.
A munkaerőpiac még nem telített, a válság ellenére sem, aki kitartóan keres, előbb-utóbb tud állást találni. A fém- és gépipar, az egészségügyi és a szociális terület és a vendéglátás is hiányszakmák, bennük bőségesen akad elhelyezkedési lehetőség. Végzettséggel (a Magyarországon szerzett bizonyítványok nagy részét elismerik külföldön), referenciával és tapasztalattal jó eséllyel indulnak neki a magyarok – folytatja Hódossy Júlia, aki szerint egy állás betöltésénél sajnos előfordul, hogy a munkáltató két jelentkező közül inkább a helyi munkaerőt választja a külföldivel szemben.

Renáta: pozitívak a tapasztalataim

Presztízs Magazin

Miért döntöttél a külföldi munkavállalás mellett?
– Elveszítettem a munkámat, ezért egy hirtelen ötlettől vezérelve külföldön kezdtem el munkát keresni. Az egyik internetes álláshirdető portál oldalán bukkantam rá egy hirdetésre, amiben írországi boltba kerestek kiszolgálókat. Tetszett az ötlet, lévén vendéglátós végzettségem van: elküldtem az angol nyelvű önéletrajzomat. Két hét múlva kaptam egy levelet, amiben értesítettek, hogy ez az állás már nincs meg, de van egy másik. Utólag derült ki, hogy egy Ír állásközvetítő irodával van dolgom. Kedvesek voltak, elküldtek mindent tudnivalót, és megnyugtattak, már többször vittek oda embereket, de sosem volt panasz.
Milyen volt a munka?
– Egy 20 szobás hotelben kellett szobákat takarítani, segíteni a reggeli elkészítésében és este mosogatás a vacsoránál. Többen dolgoztunk a helyen, tudta mindenki, mi a feladata. Anyanyelvi környezetben gyorsan fel tudtam frissíteni a korábban megszerzett angol tudásomat. A munkához a papírokat már elintézte az iroda, nekem csak be kellett menni az ottani munkaügyi központba regisztrálni, alig 10 perces ügyintézés volt. A fizetés pedig a munkával arányos, viszont nem lehet összehasonlítani a hazai keresetekkel!
Kínzott-e a honvágy?
– Nagyon megfogott az az ír mentalitás, ahol tudták, segítették egymást. Nagyon vendégszeretőek, barátságosak, szinte azonnal családtagként kezelek főleg a második évben, amikor egyedül láttam el a teljes hotelt. Felejthetetlen volt az ír zene, mindenki együtt zenélt, énekelt. Ezek ellenére a szívem húzott haza, főleg a családom miatt.

Zsolt: „Kinnlakó vagyok”

Presztízs Magazin

A marosvásárhelyi Györffy Zsolt Németországban tanul pszicholingvisztikát, a Humboldt Universität zu Berlin hallgatója, azt tartja magáról, hogy évek óta „kinnlakó”.
– Az Európai Uniónak köszönhetően számos pályázati lehetőség áll a felsőoktatásban részt vevő diákok rendelkezésére. Ezek közül a legismertebb az ERASMUS ösztöndíj, amelynek keretén belül több ezer diák tanult már külföldi egyetemeken. Két évvel ezelőtt az ERASMUS ösztöndíj tette lehetővé berlini tanulmányaimat, most pedig a Német Akadémiai Csereszolgálat (DAAD) támogat a mesteri tanulmányok alatt.
Be lehet osztani az ösztöndíjat úgy, hogy élni is tudjál belőle?
– A DAAD ösztöndíjak lényegesen magasabb anyagi juttatással járnak, mint az egyetemi körökben elérhető legtöbb ösztöndíj. Ha a hallgató tartósan az egyetemi élvonalban marad, várhatóan nem lesznek anyagi gondjai. Ez a jövedelemforrás kiegészíthető még az egyetem keretén belül folyó kutatói segédmunkával is, amit 12 euró körüli órabérrel jutalmaznak.
Milyen a német egyetemista, már úgy értem, hogy elfogadják a barátságodat?
– Jó kérdés! Ha tanulni kell, akkor órák hosszat ülnek a könyvtárban, és eléggé beosztják az idejüket. Órákra viszont nem járnak be pontosan, hiszen itt nem kötelező. Teszik ezt Európa egyik legjobb egyetemén, a Humboldton. Német barátokat viszont nem olyan egyszerű szerezni, zárkózottabbak, mint a magyarok vagy a románok, viszont sokkal udvariasabbak. Ha bármilyen gondom akadt, azonnal és készségesen segítettek. Persze mi a melegszívű, nyitott emberekhez vagyunk szokva, de ezt az északi józanságot is lehet értékelni, ha arra gondolunk, hogy az emberi méltóságot sokkal jobban tiszteletben tartják, mint nálunk. Természetesen egyetlen tanár sem veszi a bátorságot, hogy személyes megjegyzéseket tegyen egy diákra. Ennek ellenére van egy pár német haverom, de ha szórakozni kell, az olaszokat vagy amerikai barátaimat értesítem.
Mi az, ami a legjobban elnyerte tetszésedet a németországi közéletben?
– Nagyon szeretem a németekben, hogy komolyan dolgoznak és terveznek. Jól működik a szociális rendszer, amely talán fent se tartható, annyira előnyös.
Hol és milyen környezetben tudod használni a magyar nyelvet?
– Berlinben jó dolga van a magyaroknak, mert komoly kultúrcentrumunk van. Aki már járt itt, bizonyára ismeri a CHB épületét. Ez lenne a Magyar Ház, szépen latinul: Collegium Hungaricum. Itt változatos magyar kulturális élet folyik németül, hiszen a cél a magyar kultúra megismertetése a nem magyarok számára.
Hogyan tovább, hol képzeled el az életedet a továbbiakban?
Az idén indult egy új doktori program (Berlin School of Mind and Brain), amire mindenképpen szeretnék jelentkezni a mesteri tanulmányok után. Így az agykutatás irányába fejleszthetném tovább pszicholingvisztikai ismereteimet. A többi a jövő titka, ennek ellenére fontos számomra a szülőföld, ahonnan indultam.

Érdemes biztosra menni

A gyökerek bizony nagyon fontosak. Pláne annak, aki a tanulmányait követően az aktív életét, a pénzkeresést is külföldön képzeli el, mint az előbb megkérdezett erdélyi diák. A hivatalos statisztikákból kiderül, nem egyenlő arányban tervezik a magyarok a külföldi munkavállalást, ennek oka elsősorban a hazai megyék közötti eltérő lehetőségekből adódik. A „kivándorlók” legfontosabb célja viszont 2013-ban is ugyanaz, a változatlanul és jóval magasabb fizetések!
Azonban nem árt az óvatosság! Csak úgy szabad elindulni, ha az ember kellő körültekintéssel megtervezte az utat és a megérkezést követő egy-két hetet. A boldoguláshoz pénzre lesz szüksége, mert nem biztos, hogy rögtön talál majd munkát az új országban. Érdemes tehát hosszasan elgondolkodni és mérlegelni, hogy melyik éri meg jobban, menni vagy maradni. Aki az előbbi mellett dönt, az se vágjon neki a vakvilágnak „vagy bejön vagy nem” alapon. A külföldi munkavállalás ugyanis nem szerencsejáték, de az is igaz, amit a cikk elején a szakember mondott – vannak még lehetőségek. Az meg, hogy magyarok vagyunk, alapból jó referencia lehet!

Mi kell a boldoguláshoz?

A munkáltatók szemében nagyok sok esetben kifejezett előny a nyelvtudás. Alapvető, hogy az adott szakma szaknyelvét, és például egy munkaszerződést meg kell érteni. Akad nyelvtudás nélküli állás, de ez inkább nyáron jellemző, amikor néhány ezer embert felvesznek mezőgazdasági idénymunkákra. Azt is szem előtt kell tartani, hogy külföldön más a munkakultúra – a főnökök elvárják a pontosságot, az őszinteséget, a precíz és tiszta munkát. Érdemes munkavállalás előtt néhány hétre kimenni "nyaralni", szokni a környezetet, és az is fontos, hogy a jogi és adminisztrációs tudnivalóknak még itthon utána kell járni, hogy ne érjék meglepetések a munkakeresőt.

Még nincs értékelve