Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Összedőlő építőipar

forrás: mti | 2011.07.29. |
Összedőlő építőipar
A lakásépítés az építőiparnak fontos szegmense, de az ágazat recesszióját a közmegrendelések mérsékelnék - mondta Koji László, az Építőipari Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) alelnöke pénteken az MTI-nek.

 Hozzátette: folyó áron számolva az építőipar számára még kedvezőnek számító legutolsó esztendőben, 2006-ban 2.260 milliárd forint volt az országos építési és szerelési tevékenység értéke, ennek fele közmegrendelésből származott.
    Az idei évre folyó áron 1.700 milliárd forintra prognosztizálják az építőipar teljesítményét, aminek ugyancsak a felét teheti ki a közmegrendelés, de összehasonlító áron a közmegrendelések értéke 40 százalékkal csökken 2006-hoz képest - mondta Koji László.
    A Központi Statisztika Hivatal (KSH) pénteken hozta nyilvánosságra, hogy az idén az első félévében 5.585 új lakás épült, 35 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban, a kiadott lakásépítési engedélyek száma 5.877 volt, ami 36 százalékos csökkenést jelent 2010 első felének adataihoz képest.
    Az ÉVOSZ adati szerint Magyarországon a lakásépítő cégek 2006 óta piacuk 60 százalékát veszítették el.
    Az ÉVOSZ alelnöke rámutatott, hogy az új lakások 25 százaléka - különösen vidéken - családi összefogással, kalákában épül, ami a szervezett építőipar munkalehetőségeire kedvezőtlenül hat. A lakosság egy része nem építtet, hanem építkezik, ez nem jelenik meg feladatként az építőiparban - mondta Koji László.
    A szakmai szövetség alelnöke hangsúlyozta, hogy az új építésű lakások mellett tekintettel kell lenni arra is, hogy a lakásvagyon állagának megőrzése, energiatakarékosabb módon történő üzemeltetése fontos feladat lenne. Az ÉVOSZ számítása szerint - figyelembe véve, hogy Közép-Európában általában 100 évre építik a lakásokat -  400 ezer meglévő lakást kellene felújítani évente ahhoz, hogy ne csökkenjen a meglévő 4,2 millió lakás vagyonértéke, használhatósága.
    Ezzel szemben jelenleg Magyarországon csupán mintegy 100-120 ezer lakást újítanak fel évente, így a nemzeti vagyon jelentős részét képező lakásvagyon értéke rohamosan csökken - emelte ki az alelnök.
    Koji László elmondta: a lakások energiatakarékosságára, illetve az otthonteremtésre vonatkozó kormányprogramok nagyon jók, de nagyon kevés forrás áll mögöttük.
    A szakszövetség számítása szerint országosan 2.400 milliárd forint lehet azoknak a beruházásoknak az értéke, amelyek a válság miatt leálltak vagy el sem indultak. Az ÉVOSZ szerint elő kellene készíteni azokat a nagy állami vagy önkormányzati programokat, amelyekre szükség lesz, de a jelenlegi forráshiány miatt nem indulhatnak be. Így rendelkezésre állnának a műszakilag és gazdaságilag előkészített tervek akkorra, amikor meglesznek a pénzügyi lehetőségek a kivitelezésre - mondta Koji László.

 

Még nincs értékelve