Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Összeomló építőipar

KSH | 2010.12.16. |
Összeomló építőipar
Az építőipari termelés volumene 2010 októberében mind kiigazítatlan adatok szerint, mind munkanaptényezővel kiigazítva 12,2%-kal csökkent a 2009. októberihez képest. 2010 első tíz hónapjában a termelés 10,7%-kal kisebb volt, mint egy évvel korábban. Szezonálisan kiigazítva a termelés októberben 2,5%-kal alacsonyabb volt az előző havinál.

Az építőipari termelés hosszabb ideje tartó csökkenése októberben is folytatódott. Mindkét építményfőcsoport termelése elmaradt az egy évvel korábbitól. Az épületek építésének volumene 2009. októberhez viszonyítva 15,9%-kal esett vissza az épületek szerkezetépítési munkáinak, illetve a szak- és szerelőipari munkák volumenénekjelentős csökkenése következtében. Az egyéb építményeken végzett munkák volumene ugyanakkor 8,1%-kalmérséklődött, elsősorban az útépítéssel foglalkozó szervezetek termelésének visszaesése miatt, amit aközműépítéssel foglalkozó szervezetek termelésének növekedése nem tudott ellensúlyozni. Szeptemberhezviszonyítva szezonálisan kiigazított adatok alapján az épületek építése 11,4%-kal csökkent, az egyéb építményeké5,7%-kal emelkedett. Az év első tíz hónapjában az épületek építése 6,7, az egyéb építményeké 15,1%-kal esettvissza.

Októberben az építőipar ágazatai közül az épületek építése ágazat termelése – ami az épületépítési projekt szervezését és az épületek szerkezetépítését tartalmazza – 14,1%-kal alacsonyabb volt a 2009. azonos időszakinál. Az egyéb építmények termelése 10,8%-kal csökkent; a speciális szaképítés ágazaté – melynek zömét szerelési és szakipari munkák adják – 11,9%-kal volt kisebb, mint 2009 októberében.

Az októberben kötött új szerződések volumene egyharmadával alacsonyabb volt az előző évinél. Ezen belül az épületek építésére 36, az egyéb építmények építésére 29,8%-kal alacsonyabb volumenű új szerződést kötöttek. A jelentős visszaesés a 2009 októberében ipari épületekre, vasút- és közműépítésekre kötött nagy értékű szerződések miatti viszonylag magas bázis következménye. Az építőipari vállalkozások január–októberben kötött új szerződéseinek volumene 10,3%-kal kisebb volt, mint 2009 január–októberében. Az építőipari vállalkozások hó végi szerződésállományának volumene 8,3%-kal mérséklődött az egy évvel korábbihoz mérten. Ezen belül az épületek építésére vonatkozó szerződések állománya egyötödével kisebb, az egyéb építményeké 0,9%-kal magasabb volt a 2009. október véginél.
 
Novemberben 308 építőipari vállalkozás ellen kezdeményeztek felszámolási eljárást, ez 2,3 százalékkal több, mint egy évvel korábban. Emellett a tizenegyedik hónapban az egy évvel korábbival összevetve csökkent a végelszámolások és az új cégalapítások száma – derül ki az Opten céginformációs szolgáltató legfrissebb adataiból. Az idei összes felszámolás száma november folyamán haladta meg a tavalyi egész éves értéket.
Még nincs értékelve