Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Szíria - Orosz lap: a Kreml aligha segít az üzemanyaghiánnyal küszködő Damaszkusznak

forrás: mti | 2012.08.23. |
Szíria - Orosz lap: a Kreml aligha segít az üzemanyaghiánnyal küszködő Damaszkusznak
Szíriának kőolajra és üzemanyagra van szüksége, a Kreml azonban aligha vállalja fel Bassár el-Aszad elnök további támogatásának kockázatát - így foglalhatók össze a Vedomosztyi című orosz lap csütörtöki számában közölt értesülések és nyilatkozatok.

 Kadri Dzsamíl szíriai miniszterelnök-helyettes augusztusban két alkalommal, legutóbb kedden tárgyalt Moszkvában. A szíriai kormány gazdasági ügyekért felelős tagja kormányközi hitelekről és hosszú távú olajszerződésekről folytatott megbeszéléseket. "A legfontosabb a blokád feloldása Szíria körül, a kőolaj- és az olajszármazékok importjának folytatása" - jelentette ki a politikus az Interfax orosz hírügynökségnek.
    Szíriában a legnagyobb problémát a kőolajszármazékok hiánya okozza. Az országnak van kőolaja, havonta akár 500 ezer tonnát tudna exportálni, a finomítói kapacitások szűkössége miatt azonban gázolajból hiány van. Oroszországra ebben számítanak, ám Damaszkusznak tartályhajókat kellene beszereznie a szállításhoz - mondta a Vedomosztyinak név nélkül nyilatkozva egy orosz kormányzati forrás, aki szerint "Oroszország kész segíteni a nemzetközi szankcióktól szenvedő közel-keleti országnak".
    "Saját kezdeményezésre Szíriába csak az megy, aki nem normális" - idézi ugyanakkor a Vedomosztyi az egyik nagy orosz cég képviselőjét.
    Kadri Dzsamíl azt hangoztatta, hogy a közeli hetekben eldől a kérdés, ad-e hitelt Oroszország Szíriának. Az orosz külügyminisztérium nem kommentálta a szíriai miniszterelnök-helyettes kijelentését, a pénzügyminisztériumban pedig azt közölték, hogy erről a kérdésről még nem volt szó, s az államkasszában nincs erre elkülönített összeg.
    Szíriában polgárháború folyik, így ésszerűtlen lenne kölcsönt adni Damaszkusznak vagy ottani beruházásban részt venni - véli Borisz Makarenko politológus. "Oroszország egyelőre hivatalosan támogatja a jelenlegi szíriai hatalmat, de valójában aligha fog bárki is segíteni Bassár el-Aszadnak" - tette hozzá.
   

Még nincs értékelve