Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

A Vertis légiközlekedési kibocsátási tőzsdei ügyletet kötött, a világon elsőként

forrás: mti | 2012.02.27. |
befektetés, öko, tőzsde
A Vertis légiközlekedési kibocsátási tőzsdei ügyletet kötött, a világon elsőként
A magyar Vertis Környezetvédelmi Pénzügyi Zrt. kötötte meg a világ első tőzsdei EUAA (EU légiközlekedési kibocsátási egység) ügyletét az ICE tőzsdén.

Az ügyletet a 2012. decemberi kontraktusú EUA árával megegyező áron zárták - fűzi hozzá a Vertis közleménye.
    A határidős EUAA tranzakciók fontos szerepet  játszanak a légitársaságok életében. Az európai repülőtereket használó légi fuvarozóknak az idei év januárjával csatlakozniuk kellett az EU Kibocsátás-kereskedelmi Rendszeréhez (EU ETS).
    Baráth Barna, a Vertis Környezetvédelmi Pénzügyi Zrt. vezérigazgatója hangsúlyozta, hogy a Vertis tranzakciója fontos lépés volt az EUAA egységek likviditásának megteremtéséhez.
    Minden légitársaság, amely az Európai Unió területén száll le vagy fel, 2012. január elsejétől bekerül a fix összkvótás rendszerbe, és kibocsátási többletét az EU Kibocsátás-kereskedelmi rendszerének (EU ETS) keretében kell fedeznie. Azoknak a  légitársaságoknak, amelyek nem tesznek eleget ennek a kötelezettségüknek  tonnánként 100 eurós bírságra számíthatnak minden olyan kibocsátásuk után, amit nem ellentételeztek megfelelő számú kibocsátási egységgel. A légitársaságok összesen a historikus kibocsátásuk mintegy 82 százalékának megfelelő mennyiségű kibocsátási egységet kapnak meg ingyenes kiosztás formájában.
    Egy EUAA egység jogosultságot ad a légitársaságoknak egy tonna szén-dioxid kibocsátására. Az EUAA egységeket csak légitársaságok használhatják megfelelésre, azonban emellett használhatnak olyan kibocsátási egységeket is, mint a létesítmények, így EUA, CER és ERU egységeket is.

Még nincs értékelve