Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Függő jogi helyzetben a Kékkúti

Tancsa Ágnes | 2010.07.11. |
Függő jogi helyzetben a Kékkúti
Másfél hónapja jogerős engedély nélkül folytat kitermelést a Kékkúti Ásványvíz Zrt. kékkúti üzemében. A Káli Medence Környezetvédelmi Társaság szerint ez ellenkezik a jogszabályokkal, a cég szerint nem.
A Népszabadság, szombati számában megjelent írásában arra kereste a választ, hogy követett-e el jogsértés az ásványvíz gyár. A Kékkúti Ásványvíz Zrt. 2005-ben kapott öt évre vízjogi engedélyt, ami ez év május 31-én lejárt. A társaság még 2009 októberében kérte ennek meghosszabbítását az illetékes Közép-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Igazgatóságtól. A székesfehérvári zöldhatóság első fokon ki is adta a vízjogi engedélyt a cég számára még január 28-án, de a határozat ellen a Káli Medence Környezetvédelmi Társaság fellebbezett. A civil szervezet által megjelölt okok közül a másodfokon eljáró Országos Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Főfelügyelőség azt megalapozottnak találta, hogy a vízjogi engedély meghosszabbításához a fehérvári zöldhatóságnak más szakhatóságok hozzájárulását is be kellett volna szereznie, így május 17-én hatályon kívül helyezte a cég engedélyét.
Bár június 25-én fejér megyei székhelyen újabb engedélyt adott ki a Vízügyi Igazgatóság, az még nem emelkedett jogerőre. A környezetvédelmi társaság szerint így a Kékkúti tevékenysége nem jogszerű. Szabó Balázs a cég vállalati kapcsolatokért felelős igazgatója úgy ítéli, hogy a jogerős engedélyre még várniuk kell, de egyébként nem érik el azt a kitermelt vízmennyiséget, amihez a jogszabály az engedély beszerzését köti, így nem is kellett volna a lejárt engedélyüket megújítaniuk.
 
Átlag: 5