Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Halaink is jól járnak vele

Zeolit – a sokoldalúan felhasználható ásvány

x | 30Y archív | 2013.07.04. |
Sipőcz Kft., zeolit
Halaink is jól járnak vele
Mi is az a zeolit? Egy, a természetben előforduló környezetbarát kőzet. A zeolit családnak több mint negyven tagja van, melyek közül egyik a jelen cikk tárgyát képviselő, üledékes eredetű kőzet, amelyet főleg a klinoptilolit elnevezésű ásvány alkot. A zeolitot többek között ioncserélő tulajdonsága különbözteti meg más kőzetektől.

Ennek az ioncserélő tulajdonságnak az a lényege, hogy a kristályrácsban lévő, pozitív töltésű ionok cserélődhetnek (kation-cserélő tulajdonság). A zeolit aktiválása során a kőzetben üregek alakulnak ki, amely egyúttal adszorpciós tulajdonsággal is felruházza.

A zeolit, mint víztisztító

A kőzetnek a fent leírt ioncserélő, és adszorpciós tulajdonságát aknázzák ki azzal, hogy a vizekben lévő nem kívánatos anyagokat megkötik vele (mint például az ammóniumiont). Kedvelt felhasználási területe ezért a szennyvíz tisztítása, de előszeretettel alkalmazzák akvarisztikusok az akvárium vizének tisztítására, továbbá hobbikertészek is a kerti tavaknál, a tó vízének tisztán tartására, és algátlanításra.

A zeolit, a kerti tó őre

Presztízs Magazin

Kerti tavak esetében a zeolitnak két szerepe is van. Alkalmazható a fenékre "szórva", vagy szűrőkonténerben használva. A zeolitot a tó aljára szórva alkalmazhatjuk egyrészről úgy, hogy kellemes esztétikai látványt nyújtson, másrészről pedig, hogy ezzel is halaink "kedvében" járjunk – lehetőséget adva nekik, hogy a zeolitkövek között hódoljanak bujkálási, rejtőzködési vágyaiknak. A termék bizonyos fokig a vízi növények nyomelem-utánpótlását biztosítja, tehát itt – elsősorban – nem a képződő szennyeződések megkötése a cél!

Zeolit konténeres szűrőben

A tavak vizét általában szivattyú segítségével egy szűrőkonténeren keresztül forgatjuk. Ebbe a konténerbe tesszük a zeolitot, amely a tényleges szűrést fogja elvégezni. A szűrőkonténer méretét úgy válasszuk meg, hogy megfelelő mennyiségű zeolitot tudjuk benne elhelyezni. Közepes terheltségű tó esetén 1 köbméter vízhez nagyjából 1 kg zeolit szükséges, amit kéthetente, de legalább havonta érdemes megtisztítani a fizikai szennyeződésektől. Ilyenkor vegyük ki a szűrőből, és kerti locsolótömlővel mossuk le a felületére lerakódott szennyeződést! Érdemes minden tavasszal regenerálni a zeolitot, amiről bővebb információt kaphat Ön is honlapunkról (www.zeolit.hu).
A kerti tavak szűrésére a KLINO-GARDEN és KLINO GARDEN EXTRA zeolitot ajánljuk.


Az alábbi elérhetőségeken állunk Partnereink rendelkezésére:
Iroda és raktár: 1173 Budapest, Határhalom u. 2.
Árukiadás: hétfőtől csütörtökig: 8-15, pénteken: 8-14 óra között.
Tel.: +36 1 / 999 1988; +36 70 / 325 5741
Fax: +36 1 / 999 1987
E-mail: info [at] sipocz [dot] hu
Postacím: 1576 Budapest, PF.: 107.

Még nincs értékelve