Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Harc a tőzegért - A lápok Nagy-Britannia őserdői

forrás: mti | 2012.11.20. |
Anglia, öko, tőzeg
Harc a tőzegért - A lápok Nagy-Britannia őserdői
A brit kertészek számára a tőzeg ugyanolyan létfontosságú, mint bármelyik sarki kocsmának a sör. Nagy volt tehát a felháborodás, amikor a brit kormány a környezetvédők aggodalmát magáévá téve bejelentette: fokozatosan el akarja érni, hogy egyetlen kertészeti termék előállításához se használjanak tőzeget. Ádáz harc bontakozott ki akörül, hogyan állítsák fontossági rangsorba az ország két meghatározó szenvedélyét, a kertművelést és a környezetvédelmet.

Miközben sok kertész már-már mágikus csodaszernek tekinti az oxigéntől elzárt növényi maradványok bomlásával keletkező tőzeget, a környezetvédők szerint gondot okoz a felhasználása, mivel fontos ökoszisztémát alkotó, jelentőségükben az esőerdőkhöz hasonlítható szén-dioxid-raktáraknak számító mocsarak felszínéről gyűjtik be.
    
Képtelenek meglenni tőzeg nélkül
    
    Bob Flowerdew-t, az ünnepelt kertészt megdöbbentette az az erőszakos reakció, amelyet az a bejelentése váltott ki, hogy szembeszáll a kormány döntésével, és továbbra is tőzeget használ olyan kényes növények termesztéséhez, mint az azálea. "Ijesztőek voltak a gyűlölködő üzenetek. Bizonyos körökben kiközösítetté váltam" - idézte Flowerdew-nak a BBC Gardeners' Question Time című műsorában elhangzott szavait a The New York Times.
    A kertészeti ipar és a környezetvédők közti vita úgy elmérgesedett, hogy a kormány a tőzegfelhasználás visszaszorítására vonatkozó terv tavalyi bejelentése után sürgősen létrehozott egy, a témában vizsgálódó munkacsoportot, amely a közelmúltban nyújtotta be első jelentését.
    "Igyekeztem feloldani a patthelyzetet, és olyan értelmes kompromisszumot találni, amelyet mindenki elfogad. Tervet kellett készítenünk arra, hogyan jutunk el a nulla tőzegfelhasználásig" - mondta Alan Knight, a csoport elnöke, a fenntartható fejlődéssel foglalkozó szakember az amerikai lapnak.
    Egyes kertészek és kertészeti vállalatok azonban állítják, hogy egyszerűen képtelenek meglenni tőzeg nélkül, feltétlenül szükségük van rá bizonyos növények termesztéséhez. "Aki szereti a kertjét, az képtelen megtartóztatni magát" - húzta alá Flowerdew üvegházában egy halom általa is kipróbált, tőzeg nélküli anyaggal teli zsák között.
    
Egy centiméterrel gyarapodnak száz év alatt
    
    E mögött a tipikusan brit dráma mögött komoly globális környezetvédelmi kérdés húzódik meg, amellyel az Egyesült Államokban és Európa nagy részén nem foglalkoznak. Ott a magas tőzegtartalmú zsákos földet széles körben használják cserepes virágok ültetéséhez, és talajjavítóként nyakra-főre szórják szét a házi kertekben és közparkokban.
    Nagy-Britanniában viszont már elkezdett zsugorodni a tömegfelhasználás, pedig ott a kertészkedés sok milliárd dolláros üzlet. Több cég is azon van, hogy a kormány felhívását megszívlelve csökkentett tőzegtartalmú kerti földet állítson elő. Szakértők szerint azonban nagyobb tudatosságra van szükség.
    "Sokan sétálnak tőzeggel borított helyeken, és nem tudják, hogy a tőzeg milyen fontos a klímaváltozás szempontjából - állította Ian Crosher, a brit kormányt környezetvédelmi kérdésekben tanácsokkal ellátó, a tőzegfelhasználás tilalmát pártoló Natural England tudósa. - A tőzeglápok szén-dioxid-tároló képessége sokkal nagyobb, mint az esőerdőké."
    A tőzeglápok Anglia esőerdői: feldúlásuk azt jelenti, hogy szabadon engedik a bennük tárolt szén-dioxid egy részét. A lápok értékes természetes élőhelyek is, amelyeket a kirándulók és néhány fenyegetett madár egyaránt nagyon kedvel. Sok nagy-britanniai láp állapota súlyosan leromlott, mert kiszárították őket, hogy kertészeti anyaghoz jussanak vagy fejlesztések számára utat nyissanak. Ezeket gyakorlatilag nem lehet életre kelteni, hiszen az egészséges lápok is mindössze egy centiméterrel gyarapodnak egy évszázad alatt.
    Miközben a kertészeti vállalkozások a tőzeg "begyűjtéséről" beszélnek, kimondatlanul is azt jelezve ezzel, hogy a következő évre új tőzegréteg képződik, a környezetvédők "bányászatot" emlegetnek. "Egy kicsit olyan, mint a szén" - mondta a tőzegről Crosher.
    
Egyelőre gyér az érdeklődés
    
    Knight szerint ha a begyűjtés jelenlegi üteme - még ha az csökkenő is - megmarad, Nagy-Britanniában néhány évtized alatt elfogyhat a tőzeg. Meggyőződése, hogy a kertészeti iparnak ugyanúgy figyelembe kell vennie a globális felmelegedés miatti aggodalmakat, mint másoknak. "Nincs egyetlen olyan szektor sem, amelyik ne menne át komoly változásokon. Gondoljanak csak Richard Bransonra, akinek a szén-dioxid-kibocsátás miatt meg kell változtatnia repülőgépei üzemanyagát - utalt a munkacsoport elnöke a legnagyobb brit repülőgép-üzemeltetőre. - Sok embernek sokkal komolyabb kihívásokkal kell szembenéznie."
    Angliában a tőzeget részben a hazai lápokról gyűjtik be, de a zöme Írországból származik, ahol vidéken néhány helyen még mindig tüzelésre használják, ahogy korábban évszázadokon át.
    A kertészeti vállalkozások állítása szerint a tőzegből világméretekben annyi van, hogy fenntartható a kitermelése, bár ők is dolgoznak azon, hogy helyettesítőket találjanak. Sokkal könnyebb azonban begyűjteni a tőzeget a lápokról, mint komposztot előállítani más bomló anyagból, például faipari hulladékból. Ráadásul a tőzeg lényegesen könnyebb, a szállítása kevesebbe kerül.
    A kormány elképzelése szerint a brit közparkokban 2015-re, a házi kertekben 2020-ra, a kereskedelmi célú növénytermesztésben pedig 2030-ig beszüntetik a tőzeghasználatot.

Még nincs értékelve