Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Korlátoznák a hajóforgalmat a bálnák érdekében a Panama-csatorna térségében

forrás: mti | 2012.07.09. |
Korlátoznák a hajóforgalmat a bálnák érdekében a Panama-csatorna térségében
Valószínűleg korlátozni fogják a Panama-csatornába be-, illetve onnan kivezető hajóutakat a bálnák védelméért. A hosszúszárnyú bálnák szaporodóhelye a csatorna déli bejáratától 60 kilométerre fekvő Perlas-szigeteknél található, a hajózás így zavarja, sőt, el is pusztíthatja az állatokat.

 A panamai hatóságok és kutatók ezért készítettek egy tervet, amely a hajóforgalmat keskeny sávokra korlátozná. Az ötlet megvitatását és a Nemzetközi Tengerészeti Szervezet általi esetleges elfogadását jövő évre tervezik. A javaslat részleteit a kutatók a Nemzetközi Bálnavadászati Tanács (IWC) panamavárosi éves ülésén mutatták be.
    Hector Guzman, a Smithsonian Trópusi Kutatóintézet kutatója és társai a hajók mozgását hasonlították össze 15, műholdas nyomkövetővel ellátott bálnáéval. Az állatok és a hajók útja többször keresztezte egymást, 11 nap alatt 98 alkalommal kerültek 200 méternél közelebb egymáshoz - részletezte az eredményeket Guzman a BBC hírportálnak.
    A területen az elmúlt két és fél évben 13 bálna pusztulását észlelték, amely részben valószínűleg a hajókkal való ütközésnek tulajdonítható. A hosszúszárnyú bálnák júniusban érkeznek meg Antarktisz környéki telelőhelyeikről a Perlas-szigetek környékére. Összesen mintegy 900 állat élhet itt ilyenkor.
    A panamai vizeken évente 17 ezer nagy hajó közlekedik, többségük nemzetközi teherszállító, amely a csatornán vág keresztül. A Perlas-szigetek egyre felkapottabb turisztikai célpont, a bálnales fontos attrakcióvá nőtte ki magát, ezért gazdaságilag is megéri törődni az állatok védelmével.
    A kormány azt javasolja, hogy a hajókat a csatorna déli bejárata előtt 65 tengeri mérföld hosszan tereljék két ellentétes irányú párhuzamos sávba, amelyeket 2-3 tengeri mérföld választana el egymástól. Guzman számításai szerint ez 95 százalékkal csökkentené azt a területet, ahol a bálnákat ütközés fenyegeti.
    Ezen kívül a szaporodási időszakban nem engedélyeznének tíz csomónál gyorsabb haladást a hajóknak. A part mentén nyugatra haladó hajókat további néhány szakaszon is sávokba terelnék. Ezzel csökkentenék a part közelében tartózkodó halászcsónakokkal való ütközés veszélyét.

Még nincs értékelve