Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Munkára fogták a baktériumokat

Biogáz üzem épült a Proventus Trade Kft baranyai partnerénél

Kékes Tóbiás | Kékes Tóbiás | 2011.08.11. |
Munkára fogták a baktériumokat
A bábolnai Proventus Trade Kft Baranya megyei partnere a bicsérdi Mezőgazdasági Termelő, Szolgáltató és Kereskedelmi Zrt. már eddig is sokszínű profilját most egy merőben új vállalkozással egészítette ki: biogáz üzemet építettek. A cég a szántóföldi növénytermesztés, vetőmag-termelés és bio-élelmiszer előállítás mellett állattenyésztéssel is foglalkozik. Szarvasmarha telepükön két évvel ezelőtt a legmodernebb technikát alkalmazva korszerű fejőházat építettek. Mivel az állattenyésztés az utóbbi időben kockázatos ágazattá vált, ezért úgy döntöttek, hogy egy további fejlesztés segítségével stabilan bebiztosítják magukat.

Berki Gyula elnök-igazgató a Pannon Presztízs Magazinnak elmondta, úgy gondolja, hogy egy mezőgazdasági üzem működése csak akkor teljes körű, ha állatokkal is foglalkozik. Fontosnak tartja a több lábon állást, és ebben az összefüggésben az állattenyésztés biztosít számukra folyamatos és fix bevételt. Most a biogázüzem felépítésével további fokozott biztonságot alakítottak ki maguknak. Ezzel a beruházással egy olyan vertikumot sikerült létrehozniuk, melynek során már az állattenyésztés melléktermékét is nagy haszonnal tudják értékesíteni. A bicsérdiek immár nemcsak húst és tejet állítanak elő saját takarmányukon felnevelt jószágaikkal, hanem az idei évtől kezdve elektromos és hőenergiát is értékesítenek segítségükkel.

 

A biológia dolgozik

 
A biogáz előállítása Bicsérden trágyából történik, melynek során megfelelő hőfokon baktériumok dolgozzák át az anyagot. A folyamat eredményeként metángáz keletkezik, mellyel egy arra alkalmas motort lehet meghajtani. Az Arany-Mező Zrt. két telepéről szállítanak kétféle trágyát frissen elkészült, saját üzemükbe. Almos istállótrágyát a szarvasmarha telepükről, hígtrágyát pedig ugyaninnen és a sertéstelepünkről. A hígtrágya csővezetéken, illetve szippantó kocsival érkezik az előtárolóba, majd a szilárd és a folyékony alapanyagokat megfelelő arányban összekeverik, és silózott kukoricát vegyítenek hozzá. Fontos a pontos mennyiségek betartása, mert csak így biztosítható a legnagyobb mennyiségű gáz előállítása. A trágya minősége nagyon függ az állatok táplálékától, ezért a gáz jól szabályozható előállításához nagyon lényeges az egyenletes takarmányozás. A biogázüzem olyan, mint egy fejőstehén: ha jól van takarmányozva, akkor jól termel. Bicsérden a monodiétás takarmányozás során egész évben ugyanazt kapják a jószágok, így a trágya beltartalma is állandó. A fermentálódás során keletkező gázt egy gázüzemű motor meghajtására vezetik, mely elektromos áramot termel, mégpedig éves szinten mintegy 4,6 millió kWh mennyiséget. A technológia végén a visszamaradó anyagot is hasznosítják, kipréselik a szubsztrátumot, így kapnak egy folyékony és egy szilárd állapotú anyagot, mely tökéletes minőségű érett trágyaként kijuttatható a termőföldekre. Távolabbi céljuk az, hogy kellő mennyiség esetén kiskereskedelmi forgalomban is értékesíteni kívánják ezt a biológiailag tökéletesen tiszta humuszt.
 

Biztos megtérülés

 
Maga az üzem az 655 millió forintba került, ehhez jött még az útépítés, az
Presztízs Magazin
elektromos hálózatra csatlakozás költségei és az egyéb tételek, mint például a térvilágítás, a kamerarendszer kiépítése, valamint a hőközpont kialakítása. Így az egész beruházás végösszege 800 millió forint körül állt meg, melyet EMVA pályázati támogatásból, saját tőkéből és bankhitelből fedeztek. A megtérülés viszont fixen biztosított, hiszen a saját felhasználáson túl havi szinten 12-13 millió forintnyi mennyiségű áramot értékesítenek. Az elektromos energia esetében adott a kötelező átvételi rendszer, tehát az áramszolgáltató egy meghatározott mennyiséget rögzített áron köteles átvenni.
A gáz előállításakor keletkezik egy csomó hő is, melynek során körülbelül 80 fok körüli vizet biztosít a technológia. Ezt a szénaszárító esetén a tartályos PB gáz kiváltására használják, a fejőháznál fűtenek és takarítanak segítségével, valamint a gépműhelyüket is ezzel fogják fűteni a jövőben.
 

A település haszna

 
A bicsérdi biogázüzem közvetlenül nem tartozik a munkahelyteremtő beruházások körébe, hiszen olyan automatikus rendszer működteti, mely interneten keresztül akár egy okostelefon segítségével is irányítható. Így csak két alkalmazott dolgozik itt, viszont azzal, hogy ezzel a beruházással véglegesen
Presztízs Magazin
megalapozták az állattenyésztési ágazat jövőjét, egyúttal még biztosabbá vált annak a mintegy száz főnek a munkahelye, akik a két telepen dolgoznak. A falu az iparűzési adó növekedésén keresztül jut jelentősebb bevételhez, ráadásul a Zrt. a körülbelül 240 kilowattnyi felesleges hőmennyiségét felajánlotta a bicsérdi iskola és a sportcsarnok fűtésére. Nem utolsó szempont az sem, hogy a trágya zárt rendszerű feldolgozásával csökkent a telepek szag-kibocsátásának mértéke is.
 

Kitekintő

Magyarországon a biogázzal működő üzemek száma még nem jelentős, de mint azt a bicsérdi példa is mutatja, egy ilyen viszonylag gyorsan megtérülő, nagy hasznot hozó beruházással más állattartó telepeknek is érdemes foglalkozniuk. A technológia Európán belül Németországban a legelterjedtebb, ott kisebb és nagyobb parasztgazdaságok is alkalmazzák. 2006-os adatok szerint akkor Németországban 22.320 GWh, Angliában 19.720 GWh, Olaszországban 4.110 GWh, míg itthon mindössze 120 GWh energiát állítottak elő ilyen módon. Az azóta eltelt öt esztendő alatt számos üzem épült Magyarországon és idén is újabb 4-5 kezdi meg működését, ezzel jelentősen növelve az alternatív, természetbarát energia előállításának arányát.
 
Még nincs értékelve