Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Nem egyre – zsebre megy!

B | 2010.06.27. |
Nem egyre – zsebre megy!
Az energiatakarékosság pénzben mérhető hasznot hoz a családoknak, és környezetünk szempontjából is jelentős. A veszprémi Csalán Környezet- és Természetvédő Egyesület akciónapot szervezett arról, hogy milyen módszerekkel foghatunk meg egy kis pénzt, akár különösebb befektetés nélkül. A hosszú távon gondolkodóknak is adtak jó tanácsokat az aktivisták.

Felhívták a figyelmet, hogy az energiaforrásokkal való takarékosság bizony zsebre megy. A kiállított tárgyak közül a napkollektor vonzotta a legtöbb érdeklődőt. A megújuló energiaforrások közül a napenergia az, melynek hasznosítása a leginkább terjed. Ezzel fűtés esetében 30-40 százalék hagyományos energiahordozó takarítható meg, míg használati meleg víz előállítása esetén az arány több mint 80 %. A napkollektor rendszer bekerülési költsége egy négytagú család esetén 700-900 ezer Ft. Megtérülési ideje függ az ingatlan jellemzőitől, a család igényeitől és elsősorban a kiváltott energiahordozó fajtájától, villamos áram esetében a megtérülés gyorsabb. A számítások alapján ez 5 és 12,5 év között mozog. Megtakarítást befektetés nélkül, egy kis odafigyeléssel is elérhetünk, például az izzók cseréjével, vagy a fa nyílászárók utólagos szigetelésével.

A rendezvényen sok kérdéssel bombázták a Csalán aktivistáit, a fenti témák mellett szó volt a szigetelések megtérülési idejéről, a készenléti üzemmód – standby – jelentőségéről, pályázati lehetőségekről, az ingatlanok energiatanúsítványáról. További információ: www.csalan.hu

Még nincs értékelve