Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Papírházzal a fenntartható fejlődésért

Győri Zsuzsanna | Győri Zsuzsanna | 2013.04.05. |
öko, papírház
Papírházzal a fenntartható fejlődésért
Ha az ember azt hallja: papírház, semmiképp sem a fenntartható fejlődés vagy a környezetbarát építészeti megoldások jutnak eszébe, sokkal inkább valamiféle játékházikó jelenik meg lelki szemei előtt. Pedig a papírbázisú ökoház munkacímen futó, Magyarországon egyedülálló nagyszabású kezdeményezés a Vidékfejlesztési Minisztérium támogatását is élvezi. A terveket 2012 szeptemberében mutatták be a györkönyi „Legyen neked is ökoházad – a vidék fiatalítása” címmel megszervezett konferencián, ahol a résztvevők megszemlélhették a környezetbarát ház már felépített vázát is.

A kezdeményezés a lassan és hosszú távon szennyező építőipar megújítását célozza, amely a cement- , tégla- és kerámiagyártással közvetlenül is környezetszennyező, a legnagyobb kárt azonban a már beépített, soha többé újra nem hasznosítható termékekkel idézi elő. Barna Gyula belsőépítész, az eljárás feltalálója szerint a terv fő törekvése, hogy az építmény olyan visszaforgatható anyagokból legyen megkonstruálva, amelyek a gyártási szinten is minél kevésbé szennyezik a környezetet.

Presztízs Magazin

A házat természetesen nem a papírról bennünk élő benyomás szerint kell elképzelni. A rengeteg egymásra ragasztott rétegből álló, spiráltekercselt technikával készült papírcsövek, amelyekből a ház áll, rendkívül erősek és strapabíróak. Egy 25 cm átmérőjű, 50 cm magas papírcső Műszaki Egyetemi mérések szerint 27 tonnát bír el, nem kell tehát attól félnünk, hogy a ház az első viharban a fejünkre omlik. A papír természetesen különféle eljárásokkal kezelt, tűz- és vízálló, az épület pedig tulajdonságait tekintve leginkább a faépületekhez hasonlítható.

A legfontosabb viszont, hogy míg használati értéke megegyezik az általunk eddig ismert lakóépületekével, a papírépítmény a használati ciklus végén teljes mértékben visszaforgatható, újrahasznosítható és egyáltalán nem környezetszennyező. A papírház a következő lépcsőfok lehet abban a ma már világszintű törekvésben, amely a környezetbarát építkezés megvalósítását célozza.

Még nincs értékelve