Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Szén-dioxidból zöld energia

A tudomány válasza az üvegházhatásra

Benyó Dániel | orszagalbum.hu | 2013.04.02. |
Szén-dioxidból zöld energia
A légköri szén-dioxid egyre növekvő jelenléte korunk egyik legjelentősebb problémája, mivel nagymértékben elősegíti a klímaváltozást – egy bioenergetikai kutató szerint azonban nem csak ezt a problémát tudnánk enyhíteni, de egyúttal környezetbarát energiát is előállíthatnánk.

A Georgiai Egyetem munkatársai azt állítják, módot találtak arra, hogy a Föld atmoszférájában található szén-dioxidot kivonják és hasznos ipari erőforrásokat állítsanak elő belőle. A megoldás alapja nem más, mint a bolygónkon található természetes növényvilág működése.

A növények fotoszintézis útján tartják fenn magukat, mely lényegében azt jelenti, hogy a vizet fény  segítségével elégetik, a felszabaduló energia segítségével pedig a szén-dioxidból cukrot hoznak létre. A probléma, hogy a folyamat során keletkező, számunkra hasznos gázokat a növények úgy raktározzák el, hogy kinyerésük rendkívül bonyolult és költséges folyamattal lehetséges csupán.

Két légy, egy csapás

Michael Adams bioenergetikai kutató elmondása alapján egy olyan mikroorganizmust hoztak létre, amely képes ugyanazt tenni a szén-dioxiddal, amit a növények is. Tehát felveszi és átalakítja azt, ez esetben olyan biogázokká, amelyeket zöld energia előállításához is felhasználhatunk. Ilyen hasznos végtermék például az etanol. Így a növények, mint a káros és a hasznos gáz közötti kapocs teljesen kiiktathatóak, ezzel pedig a költségek is minimálisra csökkennek, megnyitva az utat a széleskörű felhasználás előtt. A kutatók a Pyrococcus furiosus, magyarul „rohanó tűzgolyó” névre keresztelt organizmust változtatták meg genetikailag úgy, hogy természetes élőhelyénél alacsonyabb hőmérsékletű környezetben is képes legyen elvégezni az átalakítás folyamatát. Ahhoz, hogy ez végül az üzemanyagként is felhasználható gázok létrejöttéhez vezessen, további génmanipulációkat végeztek a tudósok.Ha sikerül a módszer használatát elterjeszteni, az nem csak a káros, üvegházhatású gáz által okozott környezeti károkat enyhítheti, de azzal is tovább lassíthatja a folyamatot, hogy egy új, minimális költségű energiaforrást teremt, így remélhetőleg enyhítve a keresletet a fosszilis üzemanyagok iránt.

Még nincs értékelve