Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

A BUX-ot is a görög választást megelőző várakozások mozgatták a héten

forrás: mti | 2012.06.17. |
A BUX-ot is a görög választást megelőző várakozások mozgatták a héten
A héten 1,39 százalékot erősödött a Budapesti Értéktőzsde indexe, elemzők szerint a mutató alakulására egész héten rányomta a bélyegét a befektetőknek a vasárnapi görög parlamenti választásokkal kapcsolatos várakozása, aggodalmai.

 A kereskedés viszonylag alacsony, 33,8 milliárd forintos forgalom mellett zajlott a héten, ami alatta marad az előző heti 37,5 milliárdos értéknek.
    A hét elején még többnyire a spanyol bankmentő csomag körüli aggályok rontották a nemzetközi hangulatot, ez mozgatta a BÉT árait is. A hét közepétől már jobban érződött a vasárnapi görög parlamenti választásokkal kapcsolatos befektetői óvatosság. Ez azonban inkább a visszafogott forgalomban mutatkozott meg, mint sem pesszimizmusban. A CIB Bank heti értékelése szerint ez azt jelezheti, hogy a piaci szereplők bíznak abban, hogy Görögországban nem a legrosszabb forgatókönyv valósul meg.
    Pénteken a befektetői hangulaton javított a G20 csoport által adott jelzés is, amely szerint a legnagyobb jegybankok készek összehangolt stabilizációs intézkedésekkel elejét venni a hétvégi görögországi választások által esetleg kiváltott pénzpiaci zavaroknak.
    A jövő hétre vonatkozóan a CIB Bank előrejelzése szerint a piaci hangulatot a hétvégi görög választások eredménye határozhatja meg. Amennyiben a választásokon az EU/IMF programot elutasító pártok kerülnek többségbe, hétfőn rendkívül pesszimista hangulatban nyithatnak a piacok, de egy pozitív forgatókönyv esetén sem lehet hosszan tartó eufóriára számítani.
    A mérsékelt pártok elsöprő győzelme ugyan rövid ideig javíthatja a hangulatot, de a piacok hamarosan rájönnének, hogy a görög gazdaság fundamentális problémái továbbra sem oldódtak meg. Ha nem egyértelmű a választási eredmény - minimális többség egyik vagy másik oldalon - akkor szintén negatív piaci reakciókra lehet számítani - írja elemzésében a CIB Bank.
    A BUX index a múlt héten 1,39 százalékkal, 236,41 ponttal erősödött, és pénteken 17.256,16 ponton zárt, a főbb papírok árfolyama az OTP kivételével csökkent.
    A hét nyertese az OTP volt, amelynek árfolyama 140 forinttal, 4,12 százalékkal erősödött a múlt héten, és pénteken 3.540 forinton zárt.
    A Mol részvények ára 325 forinttal, 1,97 százalékkal 16.160 forintra csökkent a múlt héten, a gyengülésben szerepet játszott az is, hogy a papírból kiárazódott az osztalék.
    A Magyar Telekom 8 forinttal, 1,87 százalékkal erősödött, pénteken 457 forinton zárt.
    A Richter 500 forinttal, 1,35 százalékkal gyengült egy hét alatt, pénteken 36.500 forinton fejezte be a kereskedést.
    Az Egis árfolyama egy hét alatt 85 forinttal, 0,58 százalékkal 4.565 forintra mérséklődött.
    A kis- és közepes kapitalizációjú részvények mutatója, a BUMIX 6,20 ponttal, 0,59 százalékkal emelkedett, a pénteki záráskor 1.048,99 ponton állt.

Átlag: 5