Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

A magyarok fele gyermekük jövőjére spórol

sajtóanyag | archív | 2014.07.22. |
A magyarok fele gyermekük jövőjére spórol
A magyarok számára a család a legfontosabb értékek között van. De tudunk-e gondoskodni gyermekeink jövőjéről, és ha igen, hogyan, amikor a napi kiadások is óriási terhet jelentenek? A Groupama Garancia Biztosító legfrissebb, a GfK Hungária által készített, a családok kiadásait és az előre gondoskodást elemező kutatásában egy új szemszögből vizsgálta a fenti kérdéseket.

Egy fizetés kiesése komoly gondot okozhat a családnak
A felmérésben résztvevők nagy része családos, a válaszadók 70%-a kétkeresős háztartásban él, 34%-ának még kiskorú a gyermeke, több mint 10%-uknál pedig már nagykorú. A családfenntartók tartanak a pénzügyi bizonytalanságtól, a válaszadók nagy része szerint komoly veszélyforrás lenne, ha egyikőjük fizetése kiesne. A megkérdezettek 42%-a szerint nagyon nehéz helyzetbe kerülne a családjuk ilyen esetben, további 41%-uk családon belülről vagy külső segítséggel oldaná meg valahogy az eltartottakról való gondoskodást. Mindössze a válaszadók 9%-a tudná megtakarításaiból megoldani, hogy a család mindennapi ellátása ne jelentsen problémát, és csak 8%-uknak van olyan pénzügyi megtakarítása, mint például egy életbiztosítás, ami fedezet lenne a problémás időszakra.
A legtöbb családfenntartó számára kihívás a gyermek nagybetűs életben való elindítása, ezért a válaszadók közel fele már most takarékoskodik a gyermeke jövőjéről, 16%-uk pedig tervezi. Ugyanakkor a családok több mint harmada anyagi okok miatt nem tud takarékoskodni a gyermekek életkezdéséről.

A lakosság fele takarít meg gyermeke elindítására
A gyermek életkezdésére a családfenntartók a legjobb pénzügyi eszközöknek a lakás-takarékpénztárt, a bankbetétet és életbiztosítást tartják.
A gyermekük számára már most takarékoskodó válaszadók 53%-ának életbiztosítása van annak érdekében, hogy gyermekének későbbi jövőjéről gondoskodni tudjon. Közülük is leginkább a 30-59 év közötti generáció tervez előre, a 30-39 év közöttiek 45%-a takarít meg ebből a célból, míg a 40-49 év közötti családoknál ez az arány már eléri az 55%-ot. Ebben a korban a gyerekek már lassan kirepülnek, és ez az időszak már a gyerekek lakásterveinek támogatását, tanulmányainak finanszírozását jelenti. Az ötven feletti generációnál jelenik meg először erősebben a gyerekekről való gondoskodás mellett a saját biztonság előtérbe helyezése, így a nyugdíjcélú megtakarítás preferenciája.

Ajándékozni öröm, nem pénz kérdése
A mai rohanó életben sokszor lelkiismeret-furdalásunkat egy-egy nagyobb kedvességgel, ajándékkal kompenzáljuk. De kifejezhető-e a szeretet pénzben és egyáltalán, számít-e, hogy milyen értékű ajándékot veszünk családtagjainknak? A kutatásban résztvevők több mint 70%-a szerint nem számít az ajándék értéke, csak az, hogy örömet szerezzünk. A válaszadók 53%-a szívesen gondolkodik azon, hogy mi okozná a legnagyobb meglepetést az ünnepeltnek, hogy kitalálja, mire vágyik az legjobban. A válaszadók születésnapra átlagosan 6700 forintért vesznek ajándékot családtagjaiknak. Azonban a nagyobb ünnepek, például a gyerek középiskolai ballagása már nagyobb tételt jelent, erre átlagban 38000 forintot költenek a családok.

„Egy kisbaba érkezése a családba nagyon nagy öröm. A jelenlegi gazdasági helyzetben fontos lenne azonban felismerni, hogy sok kicsi bizony sokra megy a hosszú idő alatt, és ha előre tervezünk, nem jelent akkora és egyszeri terhet majd a gyerek iskoláztatása, vagy épp a lakásvásárlásának támogatása. A különféle pénzügyi eszközök megfelelő megoldást jelentenek a családok egyedi igényeire, gondoskodjunk előre azokról, akikért felelősnek érezzük magunkat, gondoskodjunk családtagjainkról és önmagunkról is”- mondta Garamvölgyi Zoltán, a Groupama Garancia élet- és bankbiztosítási ügyvezető igazgatója.

Még nincs értékelve