Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

A PSZÁF visszavonta a Takarékszövetkezet engedélyét

forrás: mti | 2012.06.01. |
A PSZÁF visszavonta a Takarékszövetkezet engedélyét
2012. június 1-jén kelt határozatában a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) visszavonta a Soltvadkert és Vidéke Takarékszövetkezet tevékenységi engedélyét és elrendelte az intézmény végelszámolását - tájékoztatta pénteken a felügyelet az MTI-t.

A közlemény szerint az intézkedést az indoklta, hogy a PSZÁF vizsgálatai megállapították: a Soltvadkert és Vidéke Takarékszövetkezet elveszítette tőkéjét, sőt szavatoló tőkéje negatívvá vált. Ez nem teszi lehetővé a biztonságos működést a takarékszövetkezet ügyfelei és partnerei számára, és súlyosan sérti a hitelintézeti törvény előírásait is.
    A tőkehelyzet helyreállítására sem a Soltvadkert és Vidéke Takarékszövetkezet további belső tőkeképződése, sem külső tőkeemelés révén nincs reális lehetőség, vagyis a takarékszövetkezet helyzete nem rendezhető sem rövid, sem hosszú távon. Az intézmény már több hónapja kifeszített likviditási helyzetben van, azaz fennállt a veszélye annak, hogy már rövid időn belül sem lesz képes eleget tenni fizetési kötelezettségeinek - közölte a felügyelet.
    A PSZÁF az elmúlt másfél évben több alkalommal a helyszínen vizsgálta a Soltvadkert és Vidéke Takarékszövetkezetet, illetve rendkívüli adatok és tájékoztatók folyamatos bekérésével kapott információt az intézmény helyzetéről. A pénzügyi problémák erősödésekor a PSZÁF azonnal intézkedéseket írt elő az intézménynek, s amíg esély volt rá, lehetőséget adott számára a tőkehelyzet rendezésére. A további tőkeromlás miatt azonban csak az engedély visszavonása maradt az egyetlen megfelelő eszköz a helyzet rendezésére - tájékoztatott a PSZZÁF.
    A Soltvadkert és Vidéke Takarékszövetkezet mintegy 17 ezer betétessel rendelkezik, mérlegfőösszeg szerint piaci részesedése ugyanakkor a hitelintézeti szektorban nem éri el a két ezreléket sem.

Átlag: 5