Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Alacsony infláció és alapkamat

Tovább csökkent a jegybanki alapkamat

Benkő Péter | Melczer Zsolt | 2010.06.02. |
Alacsony infláció és alapkamat
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) előrejelzése szerint idén 4,9 míg jövőre 3,0 százalékos inflációval számolhatunk éves szinten. 2010. közepétől a fogyasztói infláció a középtávú inflációs cél közelébe kerülhet, a jövő év harmadik negyedévében pedig elérheti a 2,8 százalékos mélypontot. Az MNB monetáris tanácsa a közelmúltban 5,75, majd 5.50, legutóbb pedig 5,25 százalékra csökkentette a jegybanki alapkamatlábat.

Az infláció alacsony szintje elsősorban a visszafogott hazai kereslet árleszorító hatásával magyarázható, amit tovább erősít a pénzintézetek kisfokú hitelezési hajlandósága, és az amúgy is csekély számú hiteligénylés.

Ugyanakkor az infláció mértéke még mindig elmarad a februárban az idei évre prognosztizált 4,4 %-tól, és a jövőre várt 2,3 %-tól. Ezt elsősorban a dollárral szemben gyengülő euró miatt emelkedő energiaárakkal indokolja a Magyar Nemzeti Bank a szerdán kiadott inflációs jelentésében.
Az MNB monetáris tanácsa a közelmúltban 5,75, majd 5.50, legutóbb pedig 5,25 százalékra csökkentette a jegybanki alapkamatlábat.
Átlag: 4