Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Az EU bírósága jóváhagyta a Microsoft megbírságolását

forrás: mti | 2012.06.27. |
Az EU bírósága jóváhagyta a Microsoft megbírságolását
Az Európai Unió bíróságának törvényszéki tanácsa szerdán a lényeget illetően jóváhagyta az Európai Bizottság korábbi határozatát, amelyben a Microsofttal szemben kényszerítő bírságot szabott ki.

 Az eredeti, 2004-es bizottsági határozatot azzal indokolták, hogy az informatikai óriásvállalat a versenytársai számára nem engedélyezte ésszerű feltételek mellett az alkalmazások fejlesztéséhez szükséges információkhoz való hozzáférést.
    A luxembourgi székhelyű bírói testület csupán minimális mértékben - 899 millió euróról 860 millió euróra - csökkentette a bírság halmozott összegét, tekintettel arra, hogy annak idején az Európai Bizottság megengedte a Microsoftnak a nyílt forráskódú termékek forgalmazásának korlátozását 2007. szeptember 17-ig.
    Az EU bírósági intézményrendszerén belül a Törvényszéket azért hozták létre, hogy tehermentesítsék a tulajdonképpeni Európai Bíróságot: a magánszemélyek, vállalkozások és egyes szervezetek által indított eljárásokkal és a versenyjogi ügyekkel a Törvényszék foglalkozik.
    Az Európai Bizottság - az unió javaslattevő-végrehajtó intézménye - 2004. március 24-én hozott határozatában megállapította: a Microsoft visszaélt erőfölényével azzal, hogy 1998 októbere óta megtagadta bizonyos alkalmazásfejlesztéshez szükséges információk átadását a versenytársaknak. A mamutcég ezzel azt is akadályozta, hogy a versenytársak a Microsoft termékeivel versenyző termékeket fejlesszenek ki és forgalmazzanak a munkacsoportszerverek operációs rendszereinek piacán. Az uniós végrehajtó testület ezért 497 millió euró összegű bírságot szabott ki.
    A 2004-es határozat elfogadása után az Európai Bizottság és a Microsoft párbeszédet folytatott egymással arról, milyen mechanizmust alakítsanak ki az alkalmazásfejlesztési információk közzétételére. Tekintettel azonban egyfelől arra, hogy a Microsoft nem közölte ezeket  információkat a 2004-es határozatban előírt határidőn belül, másfelől arra, hogy a Microsoft ésszerűtlen mértékű díjat kért az információkhoz való hozzáférés fejében, az Európai Bizottság számos további határozatot hozott, amelyekben a Microsofttal szemben újabb kényszerítő bírságokat szabott ki.
    A most közzétett luxembourgi ítélet lényegében megerősítette a brüsszeli bizottsági álláspontot, és elutasította a Microsoft valamennyi ellenérvét. Mindazonáltal a Törvényszék szükségesnek találta a halmozott kényszerítő bírság összegének felülvizsgálatát, és azt végül 860 millió euróban határozta meg.

Még nincs értékelve