Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Az MNB egyelőre nem adja el a GIRO-ban lévő részesedését

forrás: mti | 2011.05.19. |
Az MNB egyelőre nem adja el a GIRO-ban lévő részesedését
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) úgy döntött, hogy a GIRO értékesítésének lehetőségét később vizsgálja meg újra, miután eredménytelen lett a jegybank GIRO-részesedésének eladására kiírt második pályázat is - közölte az MNB honlapján csütörtökön.

A beérkezett egyetlen pályázat ajánlati ára kisebb volt, mint a jegybank által elvárt összeg, ezért az MNB eredménytelennek nyilvánította pályázatot.
    A Magyar Nemzeti Bank úgy döntött, hogy GIRO-részesedésének értékesítését akkor veszi újra napirendre, ha megítélése szerint az esetleges befektetői érdeklődést meghatározó piaci folyamatokban javulás következett be.
    Az MNB március 16-án másodszorra hirdette meg eladásra a fizetési műveletek elszámolását végző GIRO-ban meglévő 7,3 százalékos tulajdonrészét. A vételi ajánlatokat április 13-ig lehetett beadni.
    A jegybank tavaly november közepén egyszer már meghirdette GIRO-részesedését december 14-i beadási határidővel. A novemberi pályázatot az MNB január elején eredménytelennek nyilvánította, miután az egyetlen beérkezett vételi ajánlat árát szintén túl alacsonynak találta. A jegybank a sikertelen pályázat után döntött úgy, hogy új pályázatot ír ki, azzal a különbséggel, hogy részesedését négy részvénycsomagra bontva kínálja megvételre.
    A részesedés értékesítését a jegybank azzal indokolta, hogy hosszú távon csak olyan cégekben kíván tulajdonos lenni, amelyekben a tulajdonlás a jegybank alapvető feladatainak ellátásával összefügg vagy ahhoz nélkülözhetetlen. A fizetési műveletek elszámolására, teljesítésére pedig úgy is tud hatni a jegybank, ha nincs tulajdonrésze a GIRO-ban.

 

Még nincs értékelve