Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Az MNB szerint zavarokat okozhat a kilakoltatási moratórium feloldása

Horváth Iza | 2011.04.21. |
Az MNB szerint zavarokat okozhat a kilakoltatási moratórium feloldása
A nem teljesítő hitelek mögött álló nagyszámú lakóingatlan miatt a moratórium megszűnése nem kívánatos lakáspiaci feszültségeket is okozhat - véli az MNB.

Az árverezési és kilakoltatási moratórium hosszú ideig történő fennmaradása miatt egyre nagyobb a nemteljesítő jelzáloghitelek állománya a bankok mérlegében, a moratórium feloldása fontos lépés lehet a banki mérlegek megerősítésében és a hitelfelvételi lehetőségek javításában - olvasható a monetáris tanács szerdán közzétett állásfoglalásában. A Magyar Nemzeti Bank által kiadott pénzügyi stabilitási jelentés kapcsán a tanács megállapítja: a nem teljesítő hitelek mögött álló nagyszámú lakóingatlan miatt a moratórium megszűnése nem kívánatos lakáspiaci feszültségeket is okozhat. Ezért a moratórium teljeskörű feloldását követően olyan megoldást kell találni, ami a bankok számára a lehető leggyorsabb portfoliótisztítást tesz lehetővé anélkül, hogy a nem teljesítő hitelek mögötti ingatlanok súlyos zavarokat okoznának az ingatlanpiac további működésében.
A hét legnagyobb magyarországi bank 2010-es teljesítménye alapján elvégzett rövid távú stresszteszt szerint a pénzintézetek likviditási tartaléka elegendő lenne akkor is, ha a pénzpiaci zavarok, a betétkivonás és az árfolyamsokk együtt következne be - derül ki a Magyar Nemzeti Bank pénzügyi stabilitási jelentéséből. A likviditási tartalék ugyanakkor csökken. A jelentés megállapítja: több bank esetében mérsékelt devizahiány léphetne fel, amely arra hívja fel a figyelmet, hogy egy elhúzódó stresszhelyzetben a likviditás alapvető feltétele a forint- és devizalikviditás közötti átjárhatóság fennmaradása.

Átlag: 5