Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Bakonyi Erőmű: a Mal Zrt. 1,4 milliárd forinttal tartozik, beszüntethetik a szolgáltatást

forrás: mti | 2012.07.25. |
energia, MAL, pénz, tartozás
Bakonyi Erőmű: a Mal Zrt. 1,4 milliárd forinttal tartozik, beszüntethetik a szolgáltatást
Csaknem 1,4 milliárd forintra nőtt a Mal Zrt. tartozása a timföldgyártáshoz szükséges gőzszolgáltatást biztosító Bakonyi Erőmű Zrt.-vel szemben, ami miatt július végével az erőmű beszünteti a szolgáltatást - mondta Németh Frigyes, a Bakonyi Erőmű Zrt. vezérigazgatója szerdán.

A szolgáltatás fokozatos korlátozását már múlt pénteken megkezdték, az erőmű jelenleg 40-50 százalékos teljesítménnyel működik a normál állapothoz képest. Július 31-én az erőmű átáll egy olyan technikai szintre, amely mellett a timföldgyár nem tud termelni - mondta a vezérigazgató. Hozzátette: ha nem történik érdemi változás, az erőmű végső megoldásként beszünteti a gőzszolgáltatást a Mal Zrt. felé, ami a gyár leállásával visszafordíthatatlan helyzetet idéz elő.
    Tájékoztatása szerint az adósság törlesztéséről szóló tárgyalások eddig nem jártak eredménnyel, pedig már a Mal Zrt. állami felügyelete alatt ígéretet kaptak a működést felügyelő katasztrófavédelmi szervtől a szállított energia ellenértékének kifizetésére.
    Közölte, hogy a Bakonyi Erőmű nem képes tovább finanszírozni a Mal Zrt. kintlévőségét, amely már az őszi tüzelőanyag-vásárlást, a szállítók kifizetését, közvetve Ajka város és a lakosság energiaellátását is veszélyezteti.
    "Olvasatunk szerint a tartozás egy része az állami irányítás alatt keletkezett, és nőtt meg drasztikusan, akkor a cégből a Maltól kapott információink szerint 10 milliárd forintot kivettek" - mondta. Hozzátette: a jelenlegi helyzet megoldásához ezért az állam segítségét kérik.
    A Bakonyi Erőmű Zrt. biztosítja Ajka energiaellátását, ellátja az ipari és a lakossági ingatlanok fűtését is. Az erőmű hőszolgáltatás piacának 80 százalékát a Mal Zrt. teszi ki, a lakossági hőszolgáltatás 20 százalékot jelent.

Átlag: 5