Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Brit jegybanki kormányzó: nincs garancia az euró fenntarthatóságára

forrás: mti | 2012.09.21. |
Brit jegybanki kormányzó: nincs garancia az euró fenntarthatóságára
Nincs garancia arra, hogy az euró jelenlegi formájában fenntartható lesz - mondta csütörtök esti nyilatkozatában a Bank of England kormányzója.

Sir Mervyn King, a brit központi bank vezetője a Channel 4 brit kereskedelmi televíziónak adott interjúban kijelentette, hogy véleménye szerint az eurójegybank (EKB) által szeptember 6-án ismertetett új, felső korlát nélküli másodpiaci szuverén kötvényvásárlási program nem fogja megoldani hosszú távra az euróövezet adósságproblémáit, legfeljebb időt nyerhet a valutauniós döntéshozók számára a hosszú távú megoldás kidolgozásához. Sajnálatos módon a múltban egyéb módokon nyert időkereteket nem használták ki különösebben jól, most viszont már tényleg elérkezett az idő annak eldöntésére, hogy pontosan milyen pénzügyi uniót akarnak - fogalmazott a Bank of England kormányzója.
    Arra a kérdésre, hogy a valutauniós vezetőknek még mennyi idejük lehet erre, Sir Mervyn azt mondta: ez jórészt attól függ, hogy az északi tagállamok - különösen Németország - meddig hajlandók még átmeneti finanszírozást nyújtani a déli eurógazdaságoknak.
    Arra a riporteri kérdésre, hogy az euróövezetből nem indulhat-e ki egy olyan jellegű világgazdasági katasztrófa, amilyent a Lehman Brothers amerikai nagybank összeomlása okozott 2008 ősze után, Sir Mervyn azt mondta: az euróövezeti illetékesek az utóbbi években nagyon keményen dolgoznak azon, hogy ez elkerülhető legyen, és ezért próbálják állhatatosan az összes jelenlegi eurótagállamot továbbra is a valutaunióban tartani.
    A Bank of England kormányzója hozzátette azonban: véleménye szerint semmi garancia nincs arra, hogy ez sikerülni fog.
    King megfogalmazása szerint az euróválság "a bizonytalanság fekete felhőjeként" vet árnyékot a világgazdaság egészére.
    A brit jegybanki kormányzó borúlátását az euróövezet jövőjével kapcsolatban független londoni elemzőházak is osztják.
    Az egyik legnagyobb citybeli pénzügyi-gazdasági tanácsadócég, a Capital Economics londoni közgazdászai minapi elemzésükben úgy becsülték, hogy az EKB és az új euróövezeti stabilitási mentőrendszer (ESM) együttes szuverén kötvényvásárlásai 800 milliárd euróig terjedhetnek. A ház szerint ez 2014 közepéig elég lenne Spanyolország és Olaszország összesített finanszírozási igényeinek fedezésére, jelentősen csökkentve e két eurótagállam azonnali törlesztésképtelenné válásának és euróövezeti távozásának kockázatát.
    E számítás alapján azonban más valutauniós tagállamoknak már nem jut pénz, sőt az ESM létrehozása által teremtett magasabb tűzfal és így a járványveszély csökkenése még akár azt is jelentheti, hogy a valutauniós hatóságok nagyobb hajlandóságot mutathatnak az olyan gyenge helyzetű tagállamok, mint például Görögország és Portugália euróövezeti távozásának lehetővé tételére.
    A ház szerint emellett Spanyolországnak és Olaszországnak - ha helyre akarják állítani versenyképességüket és fenntartható szerkezetű növekedést kívánnak elérni az euróövezet tagjaként - továbbra is évekig tartó belső leértékelődési folyamaton kell keresztülmenniük, amelynek része a fájdalmas bérdefláció.
    A Capital Economics szakértői mindezek alapján úgy vélekedtek, hogy bár Spanyolország és Olaszország azonnali euróövezeti távozásának kockázata most csökkent, változatlanul jelentős azonban annak az esélye, hogy hosszabb távon e két ország mégis otthagyja az eurót.
    A cég elemzői közölték: mindent egybevetve változatlanul fenntartják azt a nézetüket, hogy a következő hónapokban megkezdődik az euróövezet korlátozott mértékű felbomlása.

Átlag: 5