Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Bundesbank: nem az euróövezet felelős a világgazdaság lassulásáért

forrás: mti | 2012.11.19. |
Európa, pénz, válság
Bundesbank: nem az euróövezet felelős a világgazdaság lassulásáért
A Bundesbank elemzése szerint nem helytálló az a széles körben elterjedt nézet, amely szerint a világgazdasági növekedés üteme jelentős részben az euróövezeti adósság-válság miatt csökken.

 A német jegybank a novemberi havi jelentéséhez csatolt, hétfőn megjelentetett elemzésben kifejtette: gyakran éri az a vád az euróövezeti döntéshozókat, hogy a megszorításokra épülő válságkezelő politikájuk nemcsak az euróövezetet, hanem az egész világgazdaságot megbéklyózza, mert a keresletcsökkentő hatás révén visszaesik az import, ami hátraáltatja a nagy feltörekvő országok fejlődését. A tényadatok azonban azt mutatják, hogy az euróövezet jelentősége másodlagos a világ nagy gazdasági erőközpontjai számára.
    Brazíliában például, ahol igen jelentősen lassult a gazdaság az utóbbi időszakban, az euróövezetbe irányuló export értéke csupán a hazai össztermék (GDP) 1,75 százalékát tette ki 2011-ben, Indiában pedig ugyanez az arány 2,25 százalék volt. Még a kínai gazdaságban sem igazán nagy az euróövezet jelentősége, a tizenhetekhez irányuló export a kínai GDP 3,25 százalékának megfelelő értékű volt tavaly.
    A világ legnagyobb gazdasága, az Egyesült Államok különösen védett az euróövezet válságtól, hiszen az amerikai GDP-hez viszonyítva mindössze 1,75 százalék az euróövezetbe irányuló export értéke - írta a Bundesbank a Nemzetközi Valutaalap (IMF) adatait idézve.
    A világgazdasági konjunktúra alakulását meghatározó kereskedelmi folyamatok az idén sem váltak drámaivá, az euróövezet importja a világ valamennyi nagy térségét együttvéve 4 százalékkal csökkent 2012 első félévében az egy ével korábbihoz képest.
    Mindent egybevetve az látszik, hogy a tizenhetek importjában a válság következtében végbemenő csökkenés nem gyakorol számottevő hatást a világgazdaságra, ugyanakkor jelentős mértékben hozzájárul az euróövezet egészének stabilizálásához - foglalták össze a Bundesbank elemzői.
    Egy másik vád szerint az euróövezeti válság kezelése körüli bizonytalanság is visszafogja a világgazdasági konjunktúrát - tették hozzá, megjegyezve, hogy korántsem az euróövezet a piacokon eluralkodott bizonytalanság egyetlen forrása. Ott van például a "fiscal cliff" - "költségvetési sziklaszirt" - néven ismert probléma is, amely drámai mértékű amerikai államháztartási megszorító program életbe lépésével fenyeget, vagy a japán államháztartás problémái, illetve a közel- és távol-keleti geopolitikai konfliktusok, amelyek ugyancsak fokozzák a bizonytalanságot - áll a Bundesbank elemzésében.
    A havi jelentés általános részében egyébként a Bundesbank arra figyelmeztet, hogy a német gazdaság növekedési üteme 2012/2013 fordulóján jelentősen lassulhat, főként éppen az egyre nagyobb bizonytalanság miatt. Erre utal a beruházások területén már egy éve jelentkező óvatosság és a foglalkoztatás bővülésének leállása. Jelenleg már csak az építőipar és a lakossági fogyasztás bővül lendületesen - állapította meg a Bundesbank.
    Ugyanakkor az euróövezet egészével ellentétben a német gazdaság nem jut recesszióba - jósolja a német jegybank, amelynek előrejelzése szerint a GDP az idei utolsó negyedévben várhatóan stagnál vagy csökken, de 2013 elején javul majd a helyzet.

Még nincs értékelve