Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Csehország - Tovább csökkentik a hadsereg létszámát

forrás: mti | 2012.07.09. |
Csehország - Tovább csökkentik a hadsereg létszámát
Pénzhiány miatt tovább csökkentik a cseh hadsereg létszámát. 2014-től kezdve a hadseregnek legfeljebb 23 ezer katonája és alkalmazottja lesz, ami azt jelenti, hogy a következő másfél évben több mint 500 katonának távoznia kell a fegyveres erőktől - írta a Lidové Noviny című cseh konzervatív napilap hétfőn.

 "Ami a költségeket illeti, azzal számolunk, hogy az optimális szerkezet az lenne, ha 50 százalék menne a bérekre, 30 százalék a működésre és 20 százalék a beruházásokra" - mondta Pavel Petr, az új vezérkari főnök a lapnak.
    Az újság szerint a tervezett intézkedésekkel a cseh hadsereg szeretné elkerülni, hogy a szlovák hadsereg helyzetébe jusson, ahol már a költségvetés 82 százaléka megy el a bérekre, és így gyakorlatilag semmi másra nincs pénz.
    A cseh hadsereg a közeljövőben megszünteti a légvédelem és a gyalogság közös parancsnokságát, s átszervezik a helyőrségeket is. "Egy 600 tagú zászlóaljnak a jövőben 300 katonája lesz. Mozgósítás idején a hiányzó 300-at az aktív tartalékosokból állítjuk össze" - magyarázta Pavel. Míg a hivatásos katonák száma csökkenni fog, a tartalékosoké a jelenlegi 1150-ről 3500-ra emelkedne.
    Az új struktúráról néhány héten belül születik végleges döntés, és nem kizárt, hogy csökkentik a hadsereg kapacitását. "A másik lehetőség, hogy meghagyunk minden képességet, de néhányra nem lesz pénzünk" - jegyezte meg a vezérkari főnök.
    A Lidové Noviny szerint a cseh hadseregnek jelenleg 18 220 hivatásos katonája, 4100 polgári alkalmazottja van, a katonai rendőrök száma pedig 1200.

Még nincs értékelve