Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Fitch: a lengyel hiány-előrejelzés emelése reálisabb gazdasági prognózist jelez

forrás: mti | 2012.10.03. |
Fitch: a lengyel hiány-előrejelzés emelése reálisabb gazdasági prognózist jelez
Az eddigieknél reálisabb gazdasági teljesítmény-előrejelzésre vall, hogy a lengyel kormány emelte az államháztartási hiányról szóló előrejelzését - közölte szerdai londoni értékelésében a Fitch Ratings.

 A nemzetközi hitelminősítő felidézi, hogy a lengyel kormány erre az évre az eredeti 3 százalékos célról 3,5 százalékra emelte a GDP-arányos államháztartási hiányra vonatkozó előrejelzését, a jövő évi 2,2 százalékos hiánycélt pedig ejtette, és most arra számít, hogy a 2013-as deficit "valamivel kisebb" lesz az idei évre várt hiánynál.
    A Fitch londoni szakelemzői szerint mindez a lengyel gazdaság várható teljesítményének reálisabb előrejelzését tükrözi, és nem azt, hogy bármilyen mértékben gyengült volna a lengyel kormány elkötelezettsége a megfontolt költségvetési politika mellett.
    A Fitch Ratings saját becslése szerint a lengyel államháztartási hiány jövőre a GDP 3,2 százalékának környékére csökken a 2012-re valószínűsített 3,5 százalékról.
    A hitelminősítő elemzői szerint a lengyel koalíciós kormány már demonstrálta, hogy kész folytatni és kiterjeszteni a költségvetési konszolidációt, amelynek révén a 2010-ben mért 7,8 százalékról már tavaly 5,1 százalékra csökkent a GDP-arányos államháztartási deficit.
    A tavaly, év végén bejelentett költségvetési lépések célja a közép- és hosszú távú lengyel költségvetési politika átláthatóságának és rugalmasságának növelése volt, annak érdekében, hogy csökkenjen a lengyel gazdaság függése az átmeneti és bizonytalan intézkedésektől.
    Az idén elfogadott lengyel nyugdíjreform pedig azt mutatja, hogy széleskörű politikai konszenzusra alapulnak a szerkezeti és költségvetési reformok - áll a Fitch szerdai londoni elemzésében.
    A hitelminősítő szerint a lengyel gazdaság továbbra is felülteljesítő lesz mind a közép- és kelet-európai térség, mind az EU növekedési átlagaihoz képest. Igaz, hogy a lengyel gazdaság éves összevetésű növekedési üteme az idei második negyedévben 2,4 százalékra lassult az első negyedévben mért 3,5 százalékos éves ütemről, de ennek elsődleges tényezője a vállalati szektorban végbement jelentős raktárkészlet-leépítés volt, amely önmagában 1,5 százalékponttal - 2009 óta nem látott mértékben - csökkentette a lengyel GDP-növekedést, és nem biztos, hogy ez a következő negyedévekben megismétlődik - közölték szerdai elemzésükben a Fitch londoni szakelemzői.
    Más nagy londoni házak ugyanakkor nem túl derűlátók a lengyel gazdaság további rövid távú kilátásaival kapcsolatban sem.
    A JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének felzárkózó piaci elemzői a lengyel jegybank kamattartásról szóló - vagyis a piac kamatcsökkentési várakozásával ellentétes - szerdai döntését kommentálva közölték: saját becslésük szerint a lengyel gazdaság éves növekedési üteme a harmadik negyedévben 2 százalékra csökkent, és 1,5 százalékra lassul tovább az idei utolsó három hónapban.

Még nincs értékelve