Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Gépkocsivásárláshoz 1700 fogyatékos ember kért támogatást

forrás:MTI | Presztízs | 2013.01.03. |
Gépkocsivásárláshoz 1700 fogyatékos ember kért támogatást
Gépkocsivásárláshoz csaknem 1700 fogyatékos ember kért támogatást, közülük minden negyedik látás- vagy hallássérült, értelmi fogyatékos vagy autista - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális, család- és ifjúságügyért felelős államtitkársága csütörtökön az MTI megkeresésére.

A közleményben emlékeztettek arra, hogy korábban csak a mozgásukban korlátozottak kérhettek állami forrást autóvásárláshoz, de a tavalyi jogszabályváltozásnak köszönhetően kibővült a jogosultak köre, így azok (illetve az őket szállító hozzátartozóik) is benyújthattak kérelmet, akik más jellegű fogyatékosságuk miatt nem tudják igénybe venni a közösségi közlekedést.
   
A tárca összesítése szerint 1694-en nyújtották be a személygépkocsi-szerzési támogatás iránti kérelmüket a szociális és gyámhivatalokhoz, az ezekről szóló döntéseket várhatóan még ebben a hónapban ismertetik. A támogatás felhasználására az érintetteknek három hónap áll majd rendelkezésére.
   
A kérelmezők 72 százaléka mozgásszervi, 12 százaléka látási, 5 százaléka hallási, 7 százaléka értelmi fogyatékos ember, 3 százaléka autista, a többiek halmozottan, vagy egyéb módon fogyatékos emberek.
   
Az új szabályozás értelmében a korábbi 300 ezer forintos támogatási összeget használt autó esetében 600 ezerre, új gépkocsinál 900 ezerre emelték. A jogszabály lehetővé teszi azt is, hogy a támogatással - az eddigi legfeljebb négy év helyett - öt éve forgalomba helyezett személygépkocsit lehessen megvásárolni.

Még nincs értékelve