Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

GKI Energiakutató: újra emelkedhetnek az üzemanyagárak

forrás: mti | 2012.07.07. |
benzinár, üzemanyag
GKI Energiakutató: újra emelkedhetnek az üzemanyagárak
Az elmúlt egy hét során a nemzetközi piaci folyamatokban megfigyelhető változások a benzinnél 2-3 forint, a gázolajnál mintegy 5 forint áremelkedést indokolnak jövő héten, így a benzin kiskereskedelmi átlagára 410 forint, a gázolajé pedig 417 forint lehet szerdától a GKI Energiakutató Kft. heti elemzése szerint.

A hazai üzemanyagárak változását alapvetően két tényező alakítja: az üzemanyagok nemzetközi piaci árváltozása és a forint-dollár árfolyamának alakulása.
    A 95-ös benzin tonnánkénti ára (dollárban) a mediterrán piacon az elmúlt héthez képest ismét emelkedett, átlagosan 2,9 százalékkal, a gázolaj jegyzésára pedig még ennél is nagyobb mértékben, heti átlagban 5,4 százalékkal nőtt. A forint a dollárral szemben az elmúlt hét nap során átlagosan 0,4 százalékkal erősödött.  
    A már literre és forintra átszámolt tőzsdei jegyzésárak így a héten a benzin esetében 2,5 százalékos, a gázolaj esetében 4,9 százalékos emelkedést mutatnak.
    A nemzetközi piaci folyamatok összességében - a 27 százalékos áfával is növelten - a benzin esetében 2-3 forint, a gázolajnál körülbelül 5 forint áremelkedést indokolnak a GKI Energiakutató szerint,
    Megjegyzik, hogy az elmúlt egy év során az üzemanyagok jelentősen drágultak: a benzin 10, a gázolaj mintegy 13,5 százalékkal. A havi átlagkeresetek ettől elmaradó növekedése miatt az előző évhez képest 8 százalékkal kevesebb benzint és 11 százalékkal kevesebb gázolajat lehet tankolni egy havi nettó átlagkeresetből az elemzés szerint.

Átlag: 5