Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Gyűjtőszámla

forrás: mti | 2011.10.21. |
Gyűjtőszámla
A kormány módosította a gyűjtőszámlahitelre vonatkozó hitelkeret-szerződés esetén az aránytalanul magas havi törlesztési teher mértékéről szóló augusztusi kormányrendeletet, így bizonyos esetben túlnyúlhat a hitelkeret-szerződés futamideje a hiteladós 75. életévén.

Az október 21-re datált kormányhatározat pénteken jelent meg a Magyar Közlöny 124. számában, és a kihirdetését követő 3. napon lép hatályba.
    Az alaprendelet úgy fogalmazott, hogy a devizakölcsön és a gyűjtőszámlahitelre vonatkozó hitelkeret-szerződés futamideje legfeljebb a hiteladós 75. életévének betöltéséig terjedhet.
    A mostani módosítás szerint a gyűjtőszámlahitelre vonatkozó hitelkeret-szerződés futamideje ezután is legfeljebb a hiteladós 75. életévének betöltéséig tarthat, azonban kiegészül azzal, hogy "csak több hiteladós esetén haladhatja meg a hiteladós 75. életévét akkor, ha van olyan hiteladós, aki a futamidő alatt nem tölti be a 75. életévét".
    Az otthonmentő csomag részét képező árfolyamgátat igénybe vevők devizaalapú lakáshitelének törlesztő részleteit 2014. december 31-ig fix árfolyammal számítják, a svájci frank hitelekét 180, az euróalapú hitelekét 250, a japán jen alapúakét 100 jen/200 forinttal. A törlesztő részletben jelentkező különbséget forint jelzáloghitellé alakítják a bankok - ennek fedezete ugyanaz a lakóingatlan, mint a devizahitel esetében -, aminek a törlesztését 2015. január 1. után kell megkezdeni. Az árfolyamrögzítést 2011. december 31-ig lehet kérni.
    Az úgynevezett gyűjtőszámlahitel háromhavonta tőkésíthető, háromhónapos kamatperiódusra meghatározott ügyleti kamata a rögzített árfolyam alkalmazása alatt nem haladhatja meg a 3 havi Bubort, utána pedig a kapcsolódó devizakölcsön céljával azonos célra nyújtott forinthitel piaci kamatát. A devizahiteleknél a gyűjtőszámlahitelre vonatkozó hitelkeret-szerződés alapján a hiteladós által havonta fizetendő törlesztőrészlet összege pedig nem haladhatja meg a rögzített árfolyam alkalmazási időszaka alatti utolsó törlesztési kötelezettség összegének 15 százalékát.  
    A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletéhez (PSZÁF) is többen fordultak a devizakölcsönök törlesztési árfolyamának rögzítéséről és a lakóingatlanok kényszerértékesítésének rendjéről szóló 2011. évi LXXV. törvénnyel kapcsolatos kérdésekben. A felügyelet a saját hatáskörébe tartozó jogkérdésekben (a mostani módosítás megjelenése előtt) adott jogértelmezést a napokban közzétette honlapján is.
    Az egyik, életkorral kapcsolatos kérdés: a törvény szerint a gyűjtőszámlahitelre vonatkozó hitelkeret-szerződés végső lejárata nem lehet korábbi, mint a devizakölcsön végső lejárata. A gyűjtőszámlahitelre vonatkozó hitelkeret-szerződés esetén az aránytalanul magas havi törlesztési teher mértékéről szóló kormányrendelet alapján pedig a devizakölcsön és a gyűjtőszámlahitelre vonatkozó hitelkeret-szerződés futamideje legfeljebb a hiteladós 75. életévének betöltéséig terjedhet. Mi a teendő, ha egy jelenleg 70 éves hiteladós esetében devizakölcsönének futamidejéből még 8 év van hátra?
    Válasz: a felvázolt körülményekre tekintettel alapesetben az ügyfél nem jogosult az árfolyam-rögzítésben való részvételre. Csak akkor tud élni a lehetőséggel, ha első lépésben módosítják devizakölcsöne futamidejét, hogy megfelelhessen a jogszabályi feltételeknek, majd ezt követően a felek már megköthetik a rögzített árfolyamon történő törlesztésre vonatkozó megállapodást. A devizakölcsön futamidejénél rövidebb futamidőt a gyűjtőszámla hitelkeret-szerződésre meghatározni, valamint 75. életév felett gyűjtőszámlahitelt nyújtani – a jelenleg hatályos jogszabályi rendelkezések alapján – nem lehet.
    Kérdés: mi a teendő, ha egy jelenleg 72 éves hiteladós igényli a hitelkeret-szerződés megkötését? Ez a hiteladós a törvény és a rendelet rendelkezései alapján a szerződés megkötésére jogosult, mivel nincs életkori korlát. Így a hiteladós már az alkalmazási (azaz a türelmi időszak) alatt betölti a 75. életévét, tehát a fentiek alapján egy összegben lejárttá válik a teljes tartozása az alkalmazási időszak végén.
    Válasz: a gyűjtőszámla hitelkeret-szerződés megkötésekor minden törvényi feltételnek meg kell felelni, így kérdésben nevesített sajátos esetekben a hitelintézet elutasítja az előtörlesztési kérelmet, vagy a futamidőt csökkenti annyira, hogy a gyűjtőszámla hitelkeret szerződés futamideje megegyezzen azzal az idővel, amely idő alatt az ügyfél eléri a korhatárt (amikor egy összegben lejárttá válik a teljes tartozása).
 

Még nincs értékelve