Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Huszonhat olasz bankot minősített le a Moody's

forrás: mti | 2012.05.15. |
bank, minősítés, válság
Huszonhat olasz bankot minősített le a Moody's
Huszonhat olasz bankot minősített le a Moody's Investors Service, egyebek mellett az egyre rosszabb működési kondíciókra és az ismét recessziós olasz gazdasági környezetre hivatkozva.

Az intézkedés olyan bankokat is érint, amelyek jelen vannak a magyar piacon.
    A világ legnagyobb nemzetközi hitelminősítője a hétfői európai és amerikai tőzsdezárások után Londonban bejelentette, hogy a leminősített pénzintézetek hosszú távú adós- és betétkockázati besorolásai egy és négy fokozat közötti mértékben romlanak.
    A Moody's összesítése szerint tíz bank osztályzatai egy fokozattal, nyolc bank besorolásai két fokozattal süllyedtek, hat olasz pénzintézetet három osztályzatnyival, kettőt pedig négy osztattal minősített vissza a cég.
    Mindegyik érintett olasz bank új besorolásaira további leminősítés lehetőségét valószínűsítő negatív kilátás maradt érvényben.
    A Magyarországon is aktív olasz bankok közül az osztályzatrontások az Intesa Sanpaolo Spa-t, illetve az UniCredit-csoportot érintik.
    A tömeges banki leminősítéshez fűzött elemzésében a Moody's kiemeli, hogy az olasz bankok besorolásai immár a legalacsonyabbak között vannak a fejlett európai gazdaságok közül, ami a cég szerint tükrözi, hogy ezek a bankok mennyire sérülékenyek a kedvezőtlen olaszországi és európai működési környezetek hatásaitól.
    A hitelminősítő indoklása szerint a hétfő éjjel bejelentett olasz banki leminősítések fő tényezői között szerepel, hogy az olasz gazdaság ismét recesszióban van és a kormányzati takarékossági intézkedések még tovább csökkentik rövid távon az olasz gazdaságban jelentkező keresletet.
    A Moody's a leminősítések kiemelt indokai között említi az olasz bankok korlátozott piaci finanszírozási hozzáférését, ami - ha tartós marad - tovább fokozza az olasz bankokra nehezedő vagyonleépítési nyomást, és ez kockázatokkal járhat hálózataikra és eredményükre.
    A finanszírozási hozzáférés problémájával kapcsolatban a hitelminősítő kifejti, hogy a folytatódó euróövezeti adósságválság miatt az olasz bankok egyre drágábban és mind korlátozottabban férnek csak hozzá a nem kiskereskedelmi finanszírozási forrásokhoz, és emiatt sok olasz bank az euróövezeti jegybanktól (EKB) kölcsönöz jelentős összegeket.
    A Moody's kimutatja, hogy április végén az olasz bankok bruttó EKB-hitelállománya 271 milliárd euró volt - jóllehet tavaly júniusban még nem haladta meg a 41 milliárd eurót -, és a jelenlegi szint a legmagasabbak között van Európában.
    Az EKB-tól igényelhető hároméves refinanszírozási eszköz enyhítette a rövid távú finanszírozási stresszt, ám az erőteljes függés az ilyen jellegű forrásoktól felveti azt a kérdést is, hogy az érintett olasz bankok képesek lesznek-e középtávon normalizálni finanszírozási bázisukat - áll a Moody's elemzésében.

Átlag: 5