Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Kamatdöntés - Londoni elemzők: a vártnál kevésbé utal enyhítésre a közlemény

forrás: mti | 2012.07.24. |
Kamatdöntés - Londoni elemzők: a vártnál kevésbé utal enyhítésre a közlemény
Londoni felzárkózó piaci elemzők egyöntetű véleménye szerint a vártnál kevésbé utal a pénzügypolitikai enyhítés lehetőségére a Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris tanácsának keddi kamatdöntő üléséről kiadott közlemény.

 Az MNB pénzügypolitikai testülete nem módosította a 7,00 százalékos alapkamatot.
    A 4cast nevű vezető londoni pénzügyi-gazdasági elemzőcég szakértői a döntés bejelentése után adott kommentárjukban "valamelyest meglepőnek" nevezték, hogy az MNB-közlemény hangneme jórészt megegyezett az egy hónappal korábbival, jóllehet nemrégiben Gerhardt Ferenc monetáris tanácsi tag enyhítés lehetőségére utaló nyilatkozatot tett.
    A 4cast londoni elemzői szerint a keddi MNB-közlemény hangneme jó eséllyel hűteni fogja az ennek nyomán támadt kamatcsökkentési várakozásokat.
    A londoni elemzői közösség az MNB monetáris tanácsának keddi kamatdöntő ülése előtt számos helyzetértékelésben foglalkozott azzal, hogy az elmúlt időszakban több monetáris tanácsi tag is felvetette a júliusi kamatcsökkentés lehetőségét. Az előzetes konszenzusos londoni elemzői vélemény azonban az volt, hogy egy ilyen döntés az IMF/EU-egyeztetések elkezdődése és a kockázati mérőszámok kétségtelen javulása ellenére is "idő előtti" lenne, és ártana az MNB hitelességének.
    A 4cast londoni elemzői a keddi MNB-ülés utáni kommentárjukban a monetáris tanácsi közlemény "kulcsmondatának" nevezték azt, amelyben a testület leszögezi, hogy az ingatag kockázati környezet és a célszint felett járó infláció továbbra is óvatos pénzügypolitikai alapállást indokol.
    A 4cast szakértői mindazonáltal azt valószínűsítették, hogy a júniusi 6:1 után ezúttal 5:2-re módosulhatott a kamattartás melletti, illetve a kamatcsökkentésre adott szavazatok aránya.
    A JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési és elemzőrészlegének felzárkózó térségi szakértői is annak a véleményüknek adtak hangot keddi kommentárjukban, hogy a kamatdöntő ülésről kiadott monetáris tanácsi közlemény hangneme a vártnál kevésbé volt enyhítésre utaló.
    A JP Morgan elemzői - Simor András MNB-elnök kijelentésére alapozva, miszerint a monetáris tanács jelentős többsége a kamattartásra szavazott - szintén azt valószínűsítették, hogy 5:2 lehetett a szavazati arány, jóllehet a ház a keddi kamatdöntő ülés előtti prognózisában ennél szorosabb, 4:3-as megoszlást jósolt egyes külsős monetáris tanácsi tagok korábbi, enyhítésre hajló nyilatkozatai alapján.
    A cég elemzői szerint a közleménynek az a kitétele, hogy az IMF/EU-megállapodás a kockázati megítélés tartós javulását eredményezheti, arra utalhat, hogy az MNB monetáris testülete esetleg megvárja az egyezmény megszületését a kamatcsökkentéssel.
    A JP Morgan elemzői közölték: ez megfelelne az ő várakozásaiknak, viszont ellentétben állna azzal az üzenettel, amelyet több monetáris tanácsi tag is közvetített az elmúlt hetekben, ráadásul jelenleg a piac is ennél korábbi MNB-kamatcsökkentést áraz.
    A cég londoni szakértőinek olvasata szerint a pénzügypolitikai testületet "nem aggasztják túlzottan" a vártnál rosszabb júniusi inflációs adatok.
    A JP Morgan elemzői közölték: mindent egybevetve továbbra is megfelelőnek tartják azt az előrejelzésüket, hogy az MNB 2013 első negyedéig összesen 1,00 százalékpontnyi kamatcsökkentést hajt végre. A ház szerint az IMF/EU-tárgyalások valószínűleg nehéznek bizonyulnak, és növekedett annak a kockázata, hogy a megállapodás a JP Morgan előrejelzésében szereplő októberi időpontnál későbbre csúszik.
    A cég londoni elemzői szerint azonban Magyarország devizafinanszírozási igényei "erőteljesen arra ösztönzik" a kormányt, hogy az idei év vége előtt, de legkésőbb 2013 első negyedében hozzájusson az IMF-megállapodás jelentette támogatáshoz.
    Más nagy londoni házak is felvetették már annak lehetőségét, hogy az IMF/EU-megállapodás átcsúszhat a jövő évre.
    A City egyik legnagyobb pénzügyi szolgáltató csoportja, a Barclays elemzőstábja nemrégiben Magyarországon tett tájékozódó látogatást, és erről Londonban befektetők számára összeállított ismertetőjében közölte: a cég központi forgatókönyve az, hogy a megállapodás 2013 első negyedéve előtt nem valószínű.
    A ház szerint az általa felvázolt menetrendet gyorsíthatja, ha romlanak a külső feltételek, és ez emeli a magyar befektetési eszközöket terhelő kockázati felárakat, gyengítve egyben a forintot.
    A Barclays elemzői szerint azonban ennél nagyobb késdelem is lehetséges, ha a globális kockázati kondíciók javulnak, és nem közelednek egymáshoz az álláspontok egyes "érzékeny" kérdésekben.

Még nincs értékelve