Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Kompjárat a Dunán Bős és Dunaremete között júniustól

MTI | Presztízs archív | 2013.02.12. |
közlekedés
Kompjárat a Dunán Bős és Dunaremete között júniustól
Elindul a kompjárat júniustól Dunaremete és Bős között a Dunán - mondta Marovics Géza, dunaremetei polgármester az MTI-nek.

Közölte: a vízi közlekedés magyar és szlovák oldali infrastruktúrájának kialakítására, illetve a komp beszezésére 940 millió forintot költenek, a projektet a fejlesztési összeg 85  százalékával támogatja az Európai Unió.
   
A négy projektpartner - Lipót, Dunaremete és a szlovákiai Bős, illetve a Nagyszombat Kerületi Önkormányzat - a Magyar-Szlovák Határon Átnyúló Együttműködési Program keretében nyerte el az uniós támogatást. Lipót és Dunaremete öt százalékkal járul hozzá a beruházáshoz, tíz százalék pedig a magyar állami hányad. Az invesztíció mintegy 60 százalékát használja fel a magyar fél, amely a vízi jármű beszerzését is vállalta.
   
A komp a kerékpárosokon és a gyalogos utazókon kívül  egyszerre hat személyautót tud majd szállítani - közölte Marovics Géza.
   
A projekthez tartozó fejlesztésként megépült kétszer két kilométeres út, amely Dunaremetét, illetve Lipótot köti össze a  leendő kikötővel. Márciusra elkészül a fogadóépület, s ha enyhül az idő, folytatják a kompbeálló kialakítását - mondta a községvezető.
   
A szlovák oldalon előbbre tartanak, Bősön már elkészült a kikötőépület és az oda vezető kerékpárút - mondta Kvarda József, a Nagyszombat Kerületi Önkormányzat alelnöke az MTI érdeklődésére.
     
Marovics Géza hozzátette, hogy a kompjárat megindulása újabb lendületet adhat a turizmusnak, és megkönnyíti a Duna két partján lévő Szigetköz és Csallóköz lakóinak kapcsolattartását. A komp menetideje ugyanis 20 perc lesz, ennyi idő alatt teszi meg a négy kilométert a Dunán, míg autóval 70 kilométeres kerülőúton juthatnak el egymáshoz a két térségben élők.

Még nincs értékelve