Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

KSH: októberben 6,0 százalék volt az infláció

forrás: mti | 2012.11.13. |
infláció, KSH, pénz
KSH: októberben 6,0 százalék volt az infláció
A fogyasztói árak októberben 0,1 százalékkal emelkedtek az egy hónappal korábbihoz képest, és 6,0 százalékkal haladták meg az egy évvel azelőtti szintet - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden.

 Az üzemanyagárak egyhavi 2 százalékos csökkenése és bázishatás áll a szeptemberi 6,6 százalékos 12 havi infláció októberre 6,0 százalékra történt lassulása mögött - mondta Minary Borbála, a KSH osztályvezetője. Hozzátette: a múlt év októberében a háztartási energia és az üzemanyagárak emelkedése miatt 0,7 százalékkal nőtt az egyhavi infláció, az üzemanyagárak például 2,7 százalékkal nőttek.
    Londoni elemzők 6,1-6,3 százalékos inflációt vártak.
    Az idén az első tíz hónapban átlagosan 5,8 százalékkal voltak magasabbak az árak, mint az előző év azonos időszakában.
    A maginfláció szezonálisan kiigazított mértéke a szeptemberi 5,3 százalékról 5,1 százalékra lassult éves összevetésben, egy hónap alatt a mutató 0,1 százalékos növekedést jelez.
    A változatlan adótartalmú árindex 3,5 százalék a tisztítatlan 6,0 százalékkal szemben.
    A nyugdíjas fogyasztói kosárra számított 12 havi áremelkedés 6,2 százalék volt, egy hónap alatt 0,4 százalékkal emelkedett.
    A KSH közlése szerint egy év alatt az élelmiszerek, a szeszes italok, a dohányáruk és az egyéb cikkek, köztük az üzemanyagok az átlagnál jobban drágultak, míg a tartós fogyasztási cikkek ára mérséklődött.
    Az élelmiszerek ára 12 hónap alatt 7,6 százalékkal nőtt. Ezen belül a tojás 33,5, a sertészsiradék 20,5 százalékkal drágult, az idényáras élelmiszerek 19,3 százalékos, a sertéshús 15,7, a csokoládé és a kakaó 12,9 százalékos áremelkedését mérte a KSH. A sertéshús 15,7, a marhahús 13,6, a baromfi 9,9 százalékkal drágult egy év alatt. A burgonyáért 28,6, a friss zöldségekért 21,8, a friss gyümölcsökért 13,5 százalékkal kell többet fizetni.
    A szeszes italok 6,6, a dohányáruk 12 hónap alatt 27,7 százalékkal drágultak, az üzemanyagok 10,4 százalékkal. Az átlagnál kisebb mértékben, 5,0 százalékkal nőtt a háztartási energia ára, ezen belül a palackos gáz 11,6, a vezetékes gáz 4,2 százalékkal.
    A szolgáltatások 12 havi áremelkedése 4,2 százalék volt, ezen belül a szemétszállítás 8,0, a csatornadíj 5,2, a vízdíj 5,0 százalékkal drágult. A postai szolgáltatások 12,4, a telefon és az internet 6,7 százalékkal került többe, mint tavaly októberben.
    A ruházkodási cikkeknél mérsékelt, 1,7 százalékos áremelkedés történt, míg a tartós fogyasztási cikkek ára átlagosan 1,2 százalékkal csökkent egy év alatt.
    Az egyhavi inflációs statisztika 0,1 százalékos emelkedést mutat. Szeptemberről októberre az élelmiszerek ára 0,6 százalékkal nőtt, ugyanakkor az idényáras élelmiszereknél (burgonya, friss zöldség, gyümölcs) 0,9 százalékos árcsökkenés történt. A már említett 2,0 százalékos üzemanyag árcsökkenés mellett a szolgáltatásokért (üdülés, repülőjegy) is 0,4 százalékkal kevesebbet kellett fizetni októberben a szeptemberihez képest.

Még nincs értékelve