Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Külföd felé nyitnak a vállalkozók

forrás: mti | maxphilosophy | 2012.12.12. |
Külföd felé nyitnak a vállalkozók
A múlt évhez képest jelentősen nőtt a külpiacok iránti érdeklődés a magyar kis- és középvállalkozások szektorban az Export Kooperáció nem reprezentatív felmérésének eredményei alapján.

A több mint 250 vállalkozás megkérdezésével végzett kutatás szerint tavaly a magyar vállalkozások 20 százaléka gondolkodott az exportpiaci nyitáson, míg az idén ősszel már a megkérdezett cégek 50 százaléka tervezett külpiaci nyitást, illetve már korábban is volt exporttevékenysége.

A változás egyik oka, hogy folyamatosan napirenden van a külgazdaság; elkészült a külgazdasági stratégia, a Nemzeti Külgazdasági Hivatal (HITA) aktivitása érezhetően nő, illetve az idén augusztusban piacra jutást támogató uniós pályázat jelent meg. Ezen kívül a negatív gazdasági trendek is a nyitás felé terelik a hazai cégvezetőket.

Lényeges különbséggel jár, hogy egy kis- vagy középvállalkozás az Európai Unió valamelyik tagállamába, vagy unión kívüli országba kíván-e exportálni. A tagállamok közötti kereskedelmet jelentősen megkönnyíti a közös vámpolitika, valamint a belső piac szabadsága. Azért, hogy ez utóbbi tovább erősödjön, az Európai Tanács döntése alapján az Európai Bizottság a közelmúltban két intézkedéscsomagot is előterjesztett, amelyekben hangsúlyos szerepet kap a kkv-k helyzetének javítása és a határon átnyúló kereskedelmük támogatása.

Még nincs értékelve