Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Marad a banktámogatási csomag

Tancsa Ágnes | 2010.06.24. |
Marad a banktámogatási csomag
Az Európai Bizottság szerdán jóváhagyta, hogy Magyarország az év végéig meghosszabbítsa a pénzintézetek javára nyújtandó támogatási csomag hatályát. Ennek keretében a hitelintézetek szigorú feltételekhez kötve tőkéhez és garanciákhoz juthatnak. A Bizottság a magyar mellett a német banktámogatási csomag meghosszabbítását is engedélyezte, ugyancsak az év végéig, miközben a német kancellár kardoskodik leginkább a bank és tranzakciós adók bevezetése mellett.

Az Európai Bizottság a tavalyi év elején fogadta el először a pénzügyi válság sújtotta hazai bankok támogatására kidolgozott intézkedéscsomagot. Ez egyrészt feltőkésítési, másrészt garanciális elemeket tartalmaz. Az előbbi esetben az intézkedés osztalékelsőbbségi részvények fejében új tőkét tesz elérhetővé a hitelintézetek számára, hogy megerősíthessék tőkealapjukat az esetleges veszteségekkel szemben. Az állam különleges osztalékelsőbbséget biztosító részvényeket vásárolhatott, amelyek elsődleges tőkének minősültek. A garanciaintézkedés értelmében pedig legfeljebb három, különösen indokolt esetben öt éves futamidejű új tartozásokra nyújtott az állam fedezetet. Az intézkedések azt a célt szolgálták, hogy a bankok ne fogják vissza drasztikusan hitelezési tevékenységüket, továbbra is bátran nyújtsanak hiteleket magánszemélyeknek és vállalkozásoknak, ezzel enyhítve a válság reálgazdaságra gyakorolt hatásait. A bankmentő csomagot az akkori parlament - egy tartózkodás mellett - egyhangúan fogadta el, és Veres János, akkori pénzügyminiszter hangsúlyozta, hogy az állami tőkeemelésre (amire 300 milliárd forintot szántak) és garanciavállalásra (szintén 300 milliárd forintot biztosítottak) csupán átmeneti jelleggel, elsősorban a stabilitás fenntartásának érdekében van szükség.

A szintén jóváhagyott német banktámogatási csomag magasabb díjat irányoz elő a korábbinál a bankok piaci hiteleinek állami garanciavállalásáért cserébe. 2008 októberében Angela Merkel 500 milliárd eurós mentőcsomagot irányzott elő a bankközi hitelforgalommat garantáló és a pénzintézeteket segítő intézkedés keretében. 
Átlag: 5