Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Meghosszabbította bankjegybiztonsági programját az MNB

forrás: mti | 2012.10.11. |
bankjegy, MNB, pénz
Meghosszabbította bankjegybiztonsági programját az MNB
Egy hónappal meghosszabbította bankjegybiztonsági programja pályázati határidejét a Magyar Nemzeti Bank (MNB), a kiskereskedők és szolgáltatók november 23-áig igényelhetnek támogatást korszerű bankjegyvizsgáló készülékek megvásárlásához.

Az elmúlt hetekben jelentősen megnőtt a program iránt érdeklődők száma. A jegybank azért hosszabbította meg a beadási határidőt, hogy az érdeklődőknek elegendő idejük legyen pályázatuk elkészítésére - tájékoztatta az MNB csütörtökön az MTI-t.
    A közlemény szerint jelenleg a hamis bankjegyek elleni védekezés egyik leghatékonyabb eszköze az UV-A és UV-C fénycsővel egyaránt rendelkező bankjegyvizsgáló segédeszközök használata. Bár a hazai bankjegyhamisítás nemzetközi viszonylatban is alacsony, tudatos készpénzhasználattal még így is tovább csökkenhető a hamis bankjegyek elfogadása miatt keletkező kár. A nem valódi papírpénz elfogadása esetén ugyanis a veszteség az elfogadó kiskereskedőt, szolgáltatót terheli.
    Az MNB a készülékek nettó kiskereskedelmi árának 60 százalékával, de készülékenként legfeljebb 20 ezer forinttal támogatja a pályázókat. Egyes készülékek már 7 ezer forinttól elérhetők, így akár már egy hamis 10 ezer forintos bankjegy kiszűrésével megtérül a befektetés.
    A jegybank a benyújtott pályázatokat az előre meghirdetett kritériumok alapján elbírálja, majd ezt követően elpostázza a támogatást igazoló kupont és az információs anyagokat az arra jogosultaknak. A kuponok beváltási határideje 2013. január 10.

Átlag: 5