Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Megvonta a befektetési ajánlású devizaadós-besorolást Magyarországtól a Fitch

Megvonta a befektetési ajánlású devizaadós-besorolást Magyarországtól a Fitch
Megvonta a befektetési ajánlású szuverén devizaadós-osztályzatot Magyarországtól pénteken a Fitch Ratings.

A cég által Londonban bejelentett lépés nyomán a magyar szuverén adósbesorolást a három legnagyobb nemzetközi hitelminősítő egyaránt a befektetésre nem ajánlott kategóriában tartja nyilván: a múlt év végén a Moody's Investors Service és a Standard & Poor's is ebbe az osztályzati sávba sorolta át Magyarországot.
    A Fitch pénteken közölte, hogy a hosszú futamidejű magyar állami devizaadósság besorolását egy fokozattal, az eddigi "BBB mínusz"-ról "BB plusz"-ra módosítja. A hosszú lejáratú szuverén forintadósság osztályzatát a cég ugyancsak egy fokozattal, "BBB"-ről "BBB mínusz"-ra rontotta; ez az osztályzat továbbra is a befektetési ajánlású sávban van.
    A hosszú futamú besorolások kilátása további leminősítés távlati lehetőségére utaló negatív.
    A Fitch a rövid távú magyar adósosztályzatot "F3"-ról "B"-re, a kereskedelmi adósokra külön megállapított besorolási országplafont "A mínusz"-ról két fokozattal "BBB"-re rontotta.
    Matteo Napolitano, a hitelminősítő szuverén besorolásokért felelős londoni igazgatója szerint a leminősítés a magyar költségvetési és külső finanszírozási környezet, valamint a növekedési kilátások romlását tükrözi. Napolitano szerint ezt részben "a további nem szokványos gazdaságpolitikai lépések" okozták, amelyek aláássák a befektetői bizalmat, és "bonyolulttá teszik" egy új IMF/EU-megállapodás elérését.
    A Fitch Ratings vezető elemzője indoklásában kiemelte azt a véleményét is, hogy november eleje óta jelentősen emelkedtek Magyarország költségvetési és külső finanszírozási kockázatai a befektetői hangulat romlása miatt.
    Az elemzés szerint a magas kormányzati, külső és magánszektorbeli adósságállomány, valamint az ehhez társuló nagy finanszírozási igény sebezhetővé teszi az országot a befektetői bizalom kedvezőtlen irányú kilengéseitől.
    A hitelminősítő felidézi, hogy a december 29-re meghirdetett, három-, öt- és tízéves kötvényekre szóló aukció részben sikertelen volt, mivel a befektetők magasabb hozamokat követeltek, mint amennyit a kormány hajlandó lett volna fizetni, bár a keresletre az ünnepi időszak is visszafogó hatással lehetett.
    A január 5-i 12 hónapos kincstárjegy-aukción a kormány a tervezettnél kevesebbet adott el a diszkont kincstárjegyekből, és amit értékesített, azt is csak majdnem 10 százalékos hozammal tudta eladni. A tízéves állampapírok hozama 11 százalék közelében jár a november eleji 8 százalék helyett, a forint pedig január elején árfolyamrekordokat döntött az euróval szemben - áll a Fitch elemzésében.
    A hitelminősítő szerint a Magyarországgal kapcsolatos piaci hangulat nagyobb mértékben romlott, mint más közép-európai társállamok, például Lengyelország vagy Románia esetében, ami az euróövezeti adósságválság terjedése mellett "hazai problémákat is tükröz".
    A Fitch Ratings közölte: várakozása szerint készenléti jellegű IMF-megállapodás az egyetlen egyezménytípus, amelyre Magyarország reálisan számíthat.
    A hitelminősítő szerint azonban még ha meg is születik az egyezség a valutaalappal, "kétségek maradnának fenn azzal kapcsolatban, hogy a magyar kormány alá tudná-e vetni magát a (megállapodás) szigorú feltételrendszerének, tekintettel gazdaságpolitikájának eddigi kiszámíthatatlanságára, és arra, hogy az előző IMF-program 2010 júliusában idő előtt véget ért".
    Jóllehet a kormánypárti többség az eurójegybank (EKB) javaslatainak zömét belefoglalta az MNB-ről szóló törvénybe, azonban változatlanul hagyott olyan kitételeket, amelyek a Fitch Ratings meglátása szerint csorbítják a Magyar Nemzeti Bank függetlenségét.
    Mindemellett a januárban életbe lépett új alaptörvény a gazdaságpolitika kulcsfontosságú elemeinek - például az adóztatásnak - a módosítását kétharmados parlamenti többséghez köti, és ez szűkíti a jövőbeni kormányok költségvetési kiigazítási mozgásterét - áll a hitelminősítő elemzésében.
    A cég szerint mindezek következtében növekedett a fontossága egy új IMF-megállapodás időbeni megkötésének, ugyanakkor bizonytalanabbá váltak egy ilyen egyezség elérésének kilátásai.
    A Fitch Ratings közölte, hogy újabb leminősítéshez vezethet, ha nem sikerül "időben" megkötni egy "megfelelő" IMF-megállapodást. Ugyancsak leminősítést eredményezhet a költségvetési és külső finanszírozási kockázatok további növekedése, a gazdasági aktivitásnak a jelenleg vártnál nagyobb mértékű csökkenése, a magánszektorbeli tőkekiáramlás fokozódásának jelei, a költségvetési konszolidáció melletti kormányzati elkötelezettség gyengülése vagy destabilizáló hatású "nem szokványos intézkedések".
    A negatív kilátás általánosságban is azt jelzi, hogy 50 százaléknál nagyobb az esélye egy újabb leminősítésnek két éven belül - áll az elemzésben.
    A hitelminősítő szerint Magyarország tőkeáramlási bázison számolva továbbra is önfinanszírozó: a cég saját becslése alapján a tavalyi harmadik negyedévvel zárult egy évben a folyó- és tőkemérleg-egyenleg többleteinek összege a hazai össztermék (GDP) 3 százalékával volt egyenlő. A folyómérleg-többlet azonban ugyanolyan mértékben tükrözte a hazai kereslet gyengeségét, mint az exportszektor ellenállóképességét - fogalmaz a Fitch Ratings pénteki elemzése.
    A besorolási országplafon két fokozatú leminősítése - és így a szuverén besorolás feletti, eddigi három fokozatú különbség két fokozatúvá csökkentése - tükrözi a Fitch aggályait a kormány "nem szokványos gazdaságpolitikájával" kapcsolatban, beleértve a bankszektort érintő intézkedéseket.
    A hitelminősítő közölte ugyanakkor, hogy megítélése szerint alacsony a kockázata tőkekorlátozások bevezetésének, amit az EU-szerződés kivételes körülményektől eltekintve egyébként is tilt.

Még nincs értékelve