Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Mélyponton az infláció Kínában

forrás: mti | 2012.07.09. |
gazdaság, infláció, Kína
Mélyponton az infláció Kínában
Két és fél éve legalacsonyabb szintjén volt az infláció júniusban Kínában, miután jelentősen mérséklődtek az élelmiszerárak - közölte a pekingi statisztikai hivatal hétfőn.

A fogyasztói árak júniusban 2,2 százalékkal nőttek az egy évvel korábbihoz viszonyítva, ami a legkisebb mérték 2010 januárja óta. Az előző hónaphoz képest a csökkenés 0,6 százalékos volt. Májusban 3, áprilisban 3,4 százalékos drágulást mértek. Az első hat hónap inflációja az előz év azonos időszakához képest 3,3 százalék.
    A fogyasztói kosárban csaknem egyharmadot képviselő élelmiszerek ára 3,8 százalékkal növekedett éves összevetésben, de májushoz képest 6,4 százalékkal csökkent. A sertéshús júniusban 12,2, a tojás 3,6 százalékkal került kevesebbe az egy évvel korábbinál, míg a zöldségek - a nagy esőzések miatt - 12,1 százalékkal drágultak.
    A nagykereskedelmi árak néhány többletkapacitással küzdő iparágban csökkentek, ami szintén hozzájárult az infláció csökkenéséhez. A termelői árak 2009 decembere óta júniusban mutatták a legenyhébb éves növekedést, a termelői infláció 2,1 százalékra lassult.
    A nyersanyagárak, mint az olajé és a vasércé, csupán enyhe emelkedést mutattak. Kínai szakemberek szerint ez a tendencia - a világgazdaságban tapasztalható pangás és az eurózóna elhúzódó hitelválsága, azaz a kereslet visszaesése miatt - az év második felére is jellemző marad.
    A jó gabonatermés-kilátások, valamint a biztonságos zöldség- és tojásellátás fényében nem lesz gond a 4 százalékos éves inflációs célt elérni - vélik a kínai gazdaságkutatók. Egy részük arra is figyelmeztet, hogy az infláció csökkenése mellett ugyanakkor a defláció veszélye is fenn áll.
    Ven Csia-pao (Wen Jiabao) miniszterelnök a napokban Csiangszu (Jiangsu) tartományban tett szemleútja alkalmával kijelentette, hogy a kínai gazdaság alapvetően stabil, de a lassulás irányába ható hatalmas nyomásnak van kitéve. Ezért a gazdaságpolitika további finomítását sürgette, és határozottan kiállt az ingatlanárak további megfékezése mellett.
    A gazdaság élénkítése érdekében a kínai központi bank a múlt héten egy hónapon belül másodszor csökkentett kamatot. Az egy évre szóló hitelek kamatát 0,31 százalékponttal 6 százalékra, a betéti kamatot 0,25 százalékponttal 3 százalékra szállította le.

Még nincs értékelve