Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

MNB: nőttek a háztartások lakáscélú új hitelei

forrás:MTI | MTI | 2011.12.30. |
MNB: nőttek a háztartások lakáscélú új hitelei
Budapest, 2011. december 30., péntek - Novemberben a szezonálisan nem igazított adatok alapján a háztartások által felvett forint lakáscélú és szabad felhasználású jelzáloghitelek új szerződéses értékei jelentősen növekedtek, a devizahitelek végtörlesztésére folyósított kiváltó forinthitelek következtében - közölte a Magyar Nemzeti Bank a honlapján pénteken.

A közlemény szerint a nem pénzügyi vállalati forint és euróbetétek új szerződéses értékeiben szintén jelentősebb növekedés volt.
    Novemberben emelkedett a háztartások által felvett új forint lakáscélú jelzáloghitelek átlagos hitelköltség mutatója is, ezzel ellentétben az új forint, szabad felhasználású jelzáloghitelek átlagos hitelköltség mutatója esetében csökkenés figyelhető meg.
    A háztartásoknál a forint lakáscélú és szabad felhasználású jelzáloghitelek új szerződéses összértékei jelentős növekedtek. Októberhez képest az előbbi 16-ról 22,5 milliárd forintra, míg az utóbbi 5,5-ről 16 milliárd forintra emelkedett. Az MNB közleménye szerint a növekedésben a végtörlesztéshez kapcsolódó kiváltó forinthitelek új szerződéses értékének növekedése tükröződik. Novemberben - a hónap 27. napjáig - folyósított kiváltó forinthitelek értéke 16,03 milliárd forint volt.
    A forint személyi hitelek új szerződéseinek értékében szintén növekedés tapasztalható, az új szerződés 8,1 milliárd forint, a növekedés 1 milliárd forint októberhez képest.
    A forint betétszerződések összege 897 milliárd forintról 1.157 forintra emelkedett egy hónap alatt, míg az euró betétszerződések - forintban kifejezett - összege 161 milliárdról 195 milliárd forintra emelkedett novemberben, októberhez képest.
    Az átlagos kamatláb a lakáscélú forint hiteleknél 11,2 százalék volt novemberben. Októberhez képest a növekedés 0,92, míg tavaly novemberhez képest 1,5 százalékpont.
    A szabad felhasználású forint jelzáloghitelek kamata csökkent: a novemberi 12,45 százalék 0,17 százalékponttal kevesebb, mint az októberi. Tavaly novemberben ez a kamatláb 10,36 százalékon állt.
    A forint személyi hitel szerződések kamatlába 1,3 százalékponttal 29,6 százalékra csökkent novemberben, októberhez képest. Tavaly novemberben 31,16 százalékon állt a mutató.
    A forint betétszerződések novemberi 5,59 százalékos kamata gyakorlatilag változatlan októberhez képest, egy éve 4,8 százalék volt a betéti kamat.
    Az euró betétek 2,38 százalékos kamata sem változott októberhez mérten, tavaly novemberben 2,03 százalékon állt a mutató.

Átlag: 4