Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Ne várja meg, míg értékei kinövik lakásbiztosítása kereteit!

sajtóanyag | ajtozar.com | 2013.11.22. |
lakásbiztosítás
Ne várja meg, míg értékei kinövik lakásbiztosítása kereteit!
Ha van lakásbiztosításunk, akkor hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy nem kell vele foglalkozni, hiszen hosszú évekre megfelelő biztonságot nyújt a hozzá tartozó fedezet. Igaz, mikor még megkötöttük nem volt benne, házimozi rendszer, új padlóburkolat, galéria vagy éppen örökölt antik értéktárgy. A Groupama Garancia Biztosító szakértője szerint, ha lakásunk értékét új bútorokkal, drága lakberendezési eszközökkel növeljük, felújítjuk, mindenképpen érdemes ellenőriztetnünk az ingatlanhoz tartozó biztosítást is!

A biztosítási fedezet meghatározása elsősorban függ az adott épület, vagyontárgy építőanyagának, szerkezetének kialakításától, típusától, földrajzi helyzetétől, illetve méretétől. Az épület típus szerkezeti, technikai paraméterei alapján a tulajdonos által megadott adatok figyelembe vételével a biztosítótársaságok kalkulálnak egy, az adott épületre, kialakítására, méretére jellemző négyzetméter árat, ami segítségül szolgál a biztosítási díj összegének meghatározásában.

„Ez a gyakorlat szinte tökéletesen jól működik, így jellemzően a kárbejelentés esetén a kár kifizetése is igen gördülékeny ütemben történik. Az első probléma azonban akkor jelentkezik, amikor értékbeli különbség mutatkozik és a biztosítási szerződésben rögzített adatok alapján kisebb értékűek a vagyontárgyak, mint a kárbejelentés során regisztrált érték. Ez sajnos alulbiztosításnak minősül, mellyel a biztosított nem azt a kártérítési összeget fogja kapni, amire számít.”- mondta Halmos Gyula, a Groupama Garancia Biztosító Szolgáltatási Centrumának főosztályvezetője.

Vegyünk egy szemléletes példát: Ha az ügyfél megköti a biztosítását a házára, majd az évek során ráépít egy plusz emeletet, vagy olyan mértékű felújítást végez rajta, amire meglévő biztosítási fedezete már nem elég, akkor a biztosító csak a korábban rögzített értékek alapján tudja meghatározni a kárkifizetés összegét. Ez sajnos egyaránt problémát jelent a biztosítónak és a biztosítottnak is.

A biztosító a fedezetet ugyanis nem annak alapján határozza meg, hogy mi a vételi, vagy éppen eladási ára az ingatlannak. Azt veszi alapul, hogy mekkora az az összeg, amiből a kárbejelentés időpontjában fel lehetne építeni az adott ingatlant, ezt úgy nevezik, hogy utánpótlási érték.
A Groupama Garancia Biztosító azt tanácsolja a tulajdonosoknak, hogy a biztosítás megkötésekor mindig legyenek nagyon precízek, azaz pontos és valós adatok alapján kössék meg lakásbiztosításukat!

Mikor érdemes felülvizsgálni a biztosításunkat?

1) Főként abban az esetben, ha a biztosításunk túlságosan régi. A Groupama Garancia szakértője szerint náluk szerencsére nem jellemző, mivel nagyon ügyelnek rá, hogy ügyfeleik megfelelő mértékben frissítsék lakásbiztosításukat, de elképzelhető, hogy a piacon találkozhatunk ezzel a problémával. Egy régi típusú szerződés sajnos több szempontból is nagyon veszélyes. Legfőképp azért, mert egy kilencvenes években kötött biztosítás kötvényében szereplő fedezet valószínűleg még nem olyan kiterjedt, mint a mai szerződésekben lévők. Hogy egy példát is említsünk: egy csőtörés esetén egy új típusú szerződéssel, sokkal nagyobb biztonságban érezhetjük magunkat, míg egy régi típusú szerződésben a téríthető szerkezetek, anyagok pótlásának elszámolhatósága korlátozottabb.

2) Amennyiben a lakásunkba vásárolt termékek érezhetően növelik az ingatlanunk illetve ingóságaink értékét. „Ha lakásunkat teljes mértékben felújítjuk: a bútorokat, nyílászárókat, padlóburkolatot kicseréljük, esetleg jelentősebb mértékben vagyontárgyakkal, elektronikai eszközökkel bővítjük, vagyontárgyaink értékében minőségi ugrás keletkezik. Hogy egy betörés, vagy lakáskár ne okozzon felesleges izgalmakat és nagymértékű anyagi kiadásokat, feltétlenül érdemes időben megújítani a lakásbiztosítást is. Pár száz forintos díjkülönbség mellett milliós károktól kímélhetjük meg magunkat.”- mondta a Groupama Garancia Biztosító szakértője.
Természetesen nem kell minden egyes tárgy után újrakötnünk biztosításunkat, azonban vannak olyan összeghatárok és tételek, amik esetében mégis ajánlott. Az ékszerek például értékőrző ingóságnak számítanak, melyeket az eredeti szerződés kötésekor esetleg nem szerepeltettek, de évi pár száz forintért a jelenlegi szerződésekbe nagyon egyszerűen bevonhatók.
Amit a biztosítótárság szakértője szerint mindig fontos szem előtt tartanunk, hogy ha több százezer forint értékű lakberendezési tárgyakkal, felújítással magasabb szintre emeljük a vagyontárgyaink értékét, vagy ha bővítjük az épület méretét, mindig érdemes az épület-, illetve ingóságbiztosítási fedezetet bővítenünk és ezáltal frissítenünk lakásbiztosításunkat is.

Még nincs értékelve