Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Negatív kilátást adott az EU-nak a Moody's

forrás: mti | 2012.09.04. |
Negatív kilátást adott az EU-nak a Moody's
Leminősítés lehetőségére utaló negatívra rontotta az eddigi stabilról az Európai Unió lehetséges legjobb, "Aaa" hosszú távú osztályzatának kilátását kedden a Moody's Investors Service, a legnagyobb EU-gazdaságok besorolásaira érvényes, ugyancsak negatív kilátásokra hivatkozva.

 A világ legnagyobb hitelminősítő csoportja az európai és amerikai zárások után, kedd hajnalban Londonban jelentette be az EU egészére vonatkozó kilátásrontást.
    A Moody's a lépéshez fűzött elemzésében kiemelte, hogy az Európai Unió hosszú távú osztályzatára adott negatív kilátás az EU költségvetéséhez jelentős mértékben hozzájáruló nagy, "Aaa" besorolású tagállamok - Németország, Franciaország, Nagy-Britannia és Hollandia - szintén negatív osztályzati kilátásait tükrözi.
    A hitelminősítő adatai szerint ez a négy ország együtt az EU költségvetési bevételeinek 45 százalékát adja.
    Ezeknek az országoknak a hitelképessége között erőteljes a kapcsolat, mivel mindannyian ki vannak téve - jóllehet eltérő mértékben - az euróövezeti adósságválság hatásainak - áll a Moody's elemzésében.
    A cég szerint "ésszerű" azt feltételezni, hogy az EU törlesztésképtelenné válásának ugyanakkora a valószínűsége, mint a legmagasabb besorolású, kulcsfontosságú tagállamok adósságtörlesztési leállásának kockázata.
    A Moody's véleménye szerint bár vannak olyan szerkezeti mechanizmusok, amelyek erősítik az EU hitelképességét, ezek azonban nem elégségesek ahhoz, hogy el lehessen választani az unió egészének besorolásait a legerősebb tagországok adósosztályzataitól.
    A hitelminősítő júliusban rontotta leminősítés lehetőségére utaló negatívra az addigi stabilról Németország "Aaa" kormánykötvény-osztályzatának kilátását, az euróövezeti adósságválság "egyre bizonytalanabb" kimenetelére és a görög eurótagság megszűnésének megnövekedett kockázatára, illetve az e fejleményből Németországra háruló potenciális költségekre hivatkozva.
    A Moody's a nagy nemzetközi hitelminősítők közül elsőként adott negatív kilátást az euróövezeti adóskockázati megítélés szempontjából alapmércének tekintett német szuverén adósosztályzatra.
    Egy másik nagy hitelminősítő, a Fitch Ratings augusztusban megerősítette Németország lehetséges legjobb, stabil kilátású - e cég módszertanában "AAA"-val jelölt - államadós-besorolását. A Fitch is egyenes utalásokat tett azonban arra, hogy az euróövezeti válság esetleges súlyosbodásának adóssághatásai veszélybe sodorhatják az elit német szuverén adósosztályzatot.

Még nincs értékelve